Minder loopbaanonderbreking, wel meer ouderschapsverlof

03032023
Loopbaan

In totaal neemt iets meer dan 6 procent van de werknemers in ons land een vorm van loopbaanonderbreking. Dat is het laagste cijfer in vier jaar, en ligt 5 procent lager dan in 2021. De verklaring ligt wellicht in het structureel thuiswerken. Deeltijds ouderschapsverlof is de enige vorm van loopbaanonderbreking die aan populariteit toeneemt.

Het afgelopen jaar daalde het percentage werknemers met loopbaanonderbreking gevoelig. Nu doet nog maar gemiddeld 6,3 procent van de werknemers een beroep op enige vorm van loopbaanonderbreking. Dat is 4,7 procent minder in vergelijking met 2021 en het laagste peil in vier jaar. De verklaring ligt wellicht in een combinatie van structureel thuiswerk – waardoor de nood aan een loopbaanonderbreking, om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, minder hoog is, en de stijgende levensduurte. Slechts één vorm van loopbaanonderbreking nam het afgelopen jaar toe aan populariteit: deeltijds ouderschapsverlof (+4,3 procent). Dat blijkt uit cijfers van Acerta.

Ouderschapsverlof staat ouders toe om een halve of volledige dag, of tweeënhalve dag van de werkweek thuis te blijven voor de zorg van de kinderen. Net geen 70 procent vand e ouders met deeltijds ouderschapsverlof kiest voor 1/5 ouderschapsverlof. In dat geval blijft de werknemer één dag in de week thuis. Ook 1/0 ouderschapsverlof (een halve werkdag) is populair. In 2021 koos 22,4 procent van de ouders daarvoor. In 2022 is dat aandeel gegroeid tot 26,2 procent.

De stijging is vooral te danken aan vaders die vaak voor een halve dag ouderschapsverlof per week kiezen. Drie op de tien vaders die ouderschapsverlof nemen, kiezen voor de 1/10-variant. In 2022 ging het in totaal om 1,6 procent van de mannelijke werknemers die voor deeltijds ouderschapsverlof kozen. Ook dat aantal neemt fors toe: met 21 procent in vergelijking met twee jaar geleden. Bij de mama’s neemt 2,22 procent deeltijds ouderschapsverlof. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2020.

Nieuwe regels

Op 1 februari zijn er nieuwe regels rond loopbaanonderbreking ingegaan. Zo kunnen werknemers enkel nog voltijds tijdskrediet mét uitkering aanvragen voor kinderen tot 5 jaar én is het totale aantal maanden waarin je tijdskrediet voor het verzorgen van je kind kan opnemen teruggeschroefd. Ook de anciënniteitsvoorwaarden zijn strenger geworden en aan de aanvullende uitkering aan vijftigplussers in tijdskrediet is gesleuteld.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.