Mindfulness en meditatie: lees goed de bijsluiter

De onderzoekers analyseerden 83 studies met in totaal 6.703 deelnemers die aan meditatie deden. Bijna twee op drie studies rapporteerden minstens één ongewenste bijwerking. De totale prevalentie van de vermelde neveneffecten bedroeg 8,3 procent, maar het resultaat is ook bepaald door een zeer groot verschil volgens het type van de studie. Zo maakten experimentele studies gewag van slechts 3,7 procent prevalentie. Bij observatiestudies steeg dat percentage tot 33,2 of in de richting van tien keer zoveel.

De meest voorkomende effecten waren angst (33 procent), depressie (27 procent) en cognitieve anomalie (25 procent). De minst voorkomende waren problemen met de ingewanden en suïcidaal gedrag (beide 11 procent).
De foute bijwerkingen doen zich trouwens ook voor bij mensen zonder voorafgaande mentale gezondheidsproblemen.

Conclusie: mindfulness en meditatie zijn zeker goed en bruikbaar om mentaal evenwicht te vinden, althans voor de meeste mensen, maar kunnen ook gevaren inhouden die niet vooraf te voorspellen zijn. De techniek is niet universeel weldadig, kan daarom beter niet gehypet worden en wordt best met een heldere bijsluiter ingezet.

Bron: Acta Psychiatrica Scandinavica, 142/5, November 2020, John Wiley & Sons

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.