Minister Arena bonjourt Copernicus buiten, of toch niet?

Herstructurering
In Le Soir stelde minister Arena zonder omwegen dat het afgelopen is met Copernicus. Het is geen verrassing dat het plan – toch al enkele jaren in uitvoering – geheel of gedeeltelijk terzijde wordt geschoven. Tijdens de regeringsonderhandelingen hadden de Franstalige socialisten al diets gemaakt dat Copernicus zou afgevoerd worden. De voorbije weken werd het voor bevoorrechte waarnemers van dag tot dag manifester dat het niet bij woorden zou blijven. Maar het radicalisme van Arena’s uitspraken sprong in het oog.
Marie Arena riep in de eerste plaats financiële en budgettaire motieven in. Alleen in 2000 en 2001 zou bijna 100 miljoen euro uitgegeven zijn aan Copernicus en dat kan volgens haar niet langer. Bovendien wil ze de 80.000 betrokken ambtenaren “niet in een richting dwingen die ze niet zien zitten”. Ook op de salarissen van de nieuwe openbare topmanagers (182.000 euro, of tot drie keer zo veel als hun voorgangers) heeft de minister het niet begrepen, maar daaraan kan ze om contractuele redenen voorlopig niets veranderen. Al valt wel te verwachten dat er deserties komen onder de nieuwe toplui, zeker wanneer het hen per definitie onmogelijk wordt gemaakt hun opdracht te vervullen. Voor het overige wil Arena externe consultancy zoveel mogelijk vervangen door intern advies van betrouwbare en competente ambtenaren. Haar voorganger, Luc Van Den Bossche, wordt ongenadig beoordeeld: “Hij heeft zich vergist. Hij heeft zich illusies gemaakt over de competenties van de privé.”
Premier Verhofstadt temperde de uitspraken van Arena, maar bevestigde tegelijk ook haar standpunten. De bewoordingen van Arena zouden scherp geweest zijn, maar over de ingrepen die ze aankaart, bestaat er een politiek akkoord.
Alles over de echte of vermeende ondergang van Copernicus en wat eraan voorafging, leest u in de volgende editie van HR Square die omstreeks 16 september verschijnt.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.