Minister De Coninck wil dat lonen sneller stijgen bij begin carrière en later veel trager

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtJongerenLoonLoonkostenLoopbaanOrganisatieOudere werknemers
“Jonge mensen zouden beter wat meer verdienen, omdat ze het geld beter kunnen gebruiken”, bepleitte federaal minister van Werk Monica De Coninck in Le Soir en in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“Ik denk dat we het debat moeten aangaan over een systeem waarbij jongeren na vijf jaar anciënniteit hun salaris sneller zouden zien stijgen. Want het is dan dat ze het meest nood hebben aan geld: ze krijgen kinderen en moeten een huis kopen. Vanaf 35 à 40 jaar zouden we naar een meer stabiel systeem over kunnen gaan”, meent De Coninck.

Over de hele carrière zou de verloning dezelfde blijven. Ze zou gewoon anders evolueren. Er is dus geen sprake van lagere lonen, alleen van een andere verdeling dan nu. Ze verwijst ook naar Scandinavië, waar het systeem al in voege is. Niet toevallig blijven daar veel mensen aan het werk tot hun 65ste. Want een werknemer van 60 kost er niet meer dan één van 30. De loonkosten zijn bijna identiek.

De minister geeft wel toe dat deze hervorming geld zal kosten, omdat ze het loon niet wil verlagen van de vandaag oudste werknemers. “Dus moeten we een systeem invoeren waarvan we over 20 à 30 jaar de vruchten plukken. Maar op dit ogenblik hebben we het geld niet voor zulke maatregelen”, besluit De Coninck. De Vlaamse groenen en liberalen steunen het idee alvast.

Bron: Le Soir/De Standaard/De Morgen/De Tijd

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.