Minister Muyters bakent doelgroepen verder af

Het doelgroepenbeleid moet bepaalde groepen in de samenleving die moeilijk aan werk raken, helpen activeren, bijvoorbeeld via kortingen op de bijdragen aan de sociale zekerheid. Vlaanderen plant een stevige hervorming van de tientallen bestaande maatregelen, waarvan er heel wat met de zesde staatshervorming naar de gewesten over kwamen.

Doel is te komen tot nog drie doelgroepen: jongeren, 55-plussers en mensen met een handicap. De sociale partners raakten het woensdag eens over de grote principes, Muyters vult die nu verder in en bakent de groepen af.

Anders dan de sociale partners, wil Muyters de groep van de jongeren beperken tot wie jonger is dan 25. Hij volgt vakbonden en werkgevers wel in hun voorstel om de doelgroepkorting voorts te beperken tot laag- en middengeschoolden met een bruto maandloon tot 2300 euro. De RSZ-korting geldt voor drie jaar en zal jaarlijks dalen van maximaal 1150 euro per kwartaal tot nog maximaal 400 euro per kwartaal.

De doelgroepkorting voor 55-plussers wordt dan weer opgedeeld in een categorie 55-59 jaar en een categorie vanaf 60. Gaat het om bestaande werknemers, dan krijgt de werkgever zicht op respectievelijk maximaal 600 en maximaal 1150 euro per kwartaal. Een korting die blijft gelden tot de werknemer uit dienst treedt. Voor nieuwe aanwervingen start de korting hoger, om in het derde jaar te zakken tot het bedrag van de bestaande werknemers.

Voor personen met een handicap verandert er niets. “De huidige Vlaamse Ondersteuningspremie is een goede regeling, dus daar voeren we geen wijziging door”, verduidelijkte Muyters vorige vrijdag na de ministerraad.

Met zijn voorstellen trekt de minister nu opnieuw naar de sociale partners, om samen tot een definitief akkoord te komen. Dat zou tegen de zomer rond moeten zijn, zodat de nieuwe regeling op 1 januari 2016 van start kan gaan.

Bron: De Standaard (www.standaard.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.