Minister Muyters wil Vlaams herenakkoord

Nu de sociale partners het op federaal niveau niet eens zijn geraakt over een update van het stakingsrecht, is het niet alleen de vraag hoe het federaal verder moet. Ook op Vlaams niveau vragen partijen zich af hoe ze het stakingsrecht toch kunnen aanscherpen.

Vlaams overleg

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters wil alvast aan de Vlaamse sociale partners in de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen (SERV) vragen om te overleggen over de kwestie. “Ik wil hen vragen te kijken op welke manier we kunnen vermijden dat conflicten tussen vakbonden en werkgevers leiden tot schade aan de economie en dat eventueel in een akkoord gieten.”

De minister wijst daarbij op het feit dat de publieke opinie in Vlaanderen over stakingen anders is dan in Wallonië. Dat uit zich ook in de actiebereidheid, bijvoorbeeld bij stakingen bij de NMBS.

Regering nog niet aan zet

Het herenakkoord uit 2002 bepaalt wat mag en niet mag bij een staking, maar haalde in praktijk niet veel uit, omdat het juridisch niet afdwingbaar is. Na verschillende stakingen het afgelopen jaar was er politieke druk om dat akkoord te herbekijken.

Dinsdag legde Unizo-topman Karel Van Eetvelt de bal in het kamp van de regering, maar voor federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is dat nog te vroeg. Hij gelooft nog in het sociaal overleg, net zoals ABVV-topman Rudy De Leeuw.

Volgens de werkgevers weigeren de vakbonden onwettige situaties (zoals het afsluiten van autosnelwegen of het weigeren van werkwilligen) te verbieden. De vakbonden vinden dan weer dat het stakingsrecht in het gedrang komt.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.