MIVB: een op feiten gebaseerde aanpak van employer branding

Telde de vervoersmaatschappij 6828 medewerkers in 2010, dan is dat aantal gestegen tot 9200 vandaag. “Vorig jaar alleen al hebben we 800 nieuwe medewerkers aangeworven. In 2019 hebben we zo’n 850 vacatures, waarvan ongeveer 250 voor bediende- en kaderfuncties en 600 arbeidersfuncties. We zijn vooral op zoek naar chauffeurs en technische medewerkers op alle niveaus”, schetst Johan Claes. In meer dan acht op de tien vacatures gaat het om knelpuntberoepen. De nieuwe medewerkers moeten zowel vervangingen als de groei opvangen.

Data verzamelen

MIVB schakelt dan ook een veelheid aan rekruteringskanalen in en investeert fors in aanwervingscampagnes. “Maar dat doen we niet in het wilde weg. Om het maximale uit het budget te halen, is meten en continu data verzamelen de enige optie. Meten is echter niet alleen belangrijk om het budget zo efficiënt mogelijk te kunnen inzetten. Het ultieme doel van elke ‘employer branding’-campagne is immers dat op het einde de kandidaat zijn handtekening zet onder een arbeidscontract”, motiveert Claes.

Een eerste bron van data zijn externe marktstudies. Daarnaast heeft MIVB ook haar eigen jaarlijkse imagobarometer die peilt naar de tevredenheid van de klanten. De MIVB-jobsite is een tweede bron van data. “Elke actie die we ondernemen, moet de kandidaat naar onze jobsite leiden. Het voordeel daarvan is dat we dan een centraal meetpunt hebben. Een andere bron van informatie zijn de klassieke HR-metrics die in de organisatie bijgehouden worden. Ook dit is een onschatbare bron van informatie. Zo kunnen we bijvoorbeeld nagaan hoelang het duurt vooraleer een vacature ingevuld geraakt, hoeveel vrouwen er aangeworven zijn, het aantal sollicitaties per doelgroep of instroomkanaal en dergelijke meer.”

Claes beklemtoont nog maar eens het belang van meten: “Het is de enige manier om het resultaat van aanwervingscampagnes te optimaliseren en het budget zo efficiënt mogelijk in te zetten. Maar ook en vooral om geloofwaardig te zijn voor het topmanagement. Sinds kort is emplover branding opgenomen als aparte indicator op het dashboard van het directiecomité.”

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 0471 69 15 90.

 

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.