Vraag niet naar HR, vraag naar transactioneel HR of transformationeel HR. Ja, aan die naamgeving moeten we nog iets doen. In het Engels klinkt het beter en zo houden ze het ook bij de grote vastgoedgroep Gentoo in Sunderland aan de Noordoost-Engelse kust. De groep met 1915 medewerkers en een nogal uitgebreide activiteitenlijst als bouwer, renoveerder, ontwikkelaar en beheerder van woningen en sociale woningen, heeft een radicaal besluit genomen: Gentoo heeft sinds kort twee HR-divisies.
Compliance en cultuur
Operationeel HR ontfermt zich over de transactionele zaken zoals payroll, arbeidsovereenkomsten, arbeidsrecht, opleiding en ontwikkeling, zeg maar de administratie en ‘compliance’. Een kleinere divisie focust op de transformationele aspecten van HR zoals de organisatiecultuur, leiderschap, visie en betrokkenheid. Het gaat dus tussen diensten, administratie en juridische zaken enerzijds en alles rond engagement anderzijds, zeg maar tussen compliance en cultuur.
Geen of-of-, wel een en-en-verhaal
Peter Walls, de voormalige CEO van Gentoo Group, verdedigde zijn keuze enthousiast in Personnel Today. Door de opdeling wil hij vermijden dat HR in een onmogelijke spreidstand terechtkomt, waarbij de ene het verwijt krijgt alleen administratief of juridisch werk te verrichten, terwijl de andere juist het verwijt krijgt dat hij beter eerst de lonen correct zou uitbetalen, alvorens te gaan ‘filosoferen’ over de organisatiecultuur.
Beide taken zijn essentieel, reageert Peter Walls. “Je demotiveert iedereen als de loonbrieven niet correct ingevuld zijn, je moet elke arbeidsovereenkomst juridisch waterdicht opstellen en je moet de preventiewetten volledig naleven. Dan hebben we het nog niet eens over de ingewikkelde pensioenplannen en extralegale voordelen. Welnu, sommige HR-medewerkers doen niet liever dan dat én zij doen dat goed.”
Toch moeten we opletten dat niet alle tijd en energie naar ‘compliance’ gaat, beseft Walls. “Zeker in de huidige en toekomstige arbeidswereld zijn de cultuur, waarde en betrokkenheid doorslaggevend om het verschil te maken in de concurrentiestrijd.” Daarom heeft hij dan ook al die aspecten in een aparte afdeling gebracht (die wel kleiner bemand is dan de ‘compliance’-divisie). Het is dus geen keuzezaak, maar een echt en-en-verhaal. Zo hoeft een HR-professional dan toch niet schizofreen te zijn, hij komt immers in één van de afdelingen terecht en elke afdeling heeft haar eigen kenmerken.
Beter niet splitsen?
De befaamde Britse HR-beroepsvereniging CIPD is echter tegen de splitsing. Daar luidt het argument dat alle HR-taken bij elkaar horen. Alles moet een coherent geheel vormen en dat kan je toch maar best als je vanuit dezelfde afdeling werkt. In die afdeling heb je dan weliswaar administratieve krachten, juristen en motivatoren, maar uiteindelijk werken zij wel allen aan hetzelfde project.
Ook de gerenommeerde consultant en managementdenker Jon Ingham spreekt zich uit tegen een opsplitsing. “De voornaamste reden voor deze opsplitsing is het inzicht dat medewerkers almaar belangrijker worden voor de business. Het is echter ook meer en meer duidelijk dat we er niet zo bijster goed in slagen om alle talenten van mensen aan te spreken”, aldus Ingham. Daarvoor moet je echter geen afdeling hertimmeren, je moet die afdeling bemannen met de juiste medewerkers.”
Bovendien legt Ingham sterk de nadruk op de cohesie. Je moet eenzelfde HR-strategie kunnen implementeren in de hele onderneming. Hoe ga je dat doen als je al met verschillende HR-afdelingen aan het werk bent?
Bovendien zou een opsplitsing wel eens een voorbode kunnen zijn van uitbesteding. Vooral de administratieve en juridische zaken kunnen vrij eenvoudig aan derden overgelaten worden. Misschien is daar niets mis mee, maar het kan evengoed een aanleiding zijn om heel HR te outsourcen.
Bron: Personnel Today (personneltoday.com)