“Multitasking brengt niet alleen stress met zich mee, maar de gelaatsuitdrukkingen van de multitaskers verraden ook negatieve emoties. Dat heeft een negatieve impact op de bedrijfscultuur”, zegt onderzoeker Ioannis Pavlidis, directeur van het Computational Physiology Laboratory van de University of Houston.
Hij en zijn collega’s verdeelden kenniswerkers in twee groepen. De ene groep kreeg de opdracht een essay te schrijven, maar moest vooraf een reeks e-mails beantwoorden. De tweede groep kreeg eveneens de opdracht een essay te schrijven, maar werd voortdurend gestoord door inkomende e-mails die moesten worden beantwoord.
Wat bleek? De multitaskers zagen er ongelukkiger uit dan degenen die beide taken apart konden uitvoeren. Meer zelfs, de multitaskers keken niet alleen meer verdrietig, er kon angst uit hun gelaatsexpressie afgeleid worden. “Multitasking veroorzaakt mentale overbelasting die op haar beurt leidt tot meer stress. De verhoogde stress veroorzaakt verdriet bij de deelnemers. De angst is wellicht te verklaren doordat multitaskers onbewust anticiperen op de volgende verstoring”, aldus Pavlidis.
De onderzoekers waarschuwen ook. Multitasken is alomtegenwoordig en kan medewerkers dus de hele werkdag negatieve emoties bezorgen. Dit kan de werksfeer ondermijnen en uiteindelijk ook de bedrijfscultuur. Emoties zijn immers besmettelijk.
De deelnemers die eerst de reeks e-mails beantwoordden en zich vervolgens aan het schrijven zetten, hadden een neutrale gelaatsuitdrukking. Alleen tijdens het beantwoorden van de vele e-mails was er wel enige boosheid af te leiden. “Misschien omdat de deelnemers zich realiseerden dat het veel tijd vergt om alle e-mails te beantwoorden”, vermoeden de onderzoekers. Maar op zich is dat niet zo erg, want de opdracht is duidelijk afgebakend in de tijd en zo hebben de negatieve emoties die ermee gepaard gaan geen blijvend effect.
Bron: Phys.org