Nachtwerk weegt zwaar op gezondheid (nieuwe harde bewijzen)

Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd bij 189.159 initieel gezonde verpleegsters uit de Amerikaanse cohort van de Nurse’s Health Study. De auteurs baseerden hun onderzoek op de gegevens van verpleegsters die sinds 1988 gedurende meer dan 24 jaar op prospectieve wijze gevolgd werden.

Ze gingen bij inclusie en vervolgens om de 2 tot 4 jaar na in welke mate de vrouwen waren blootgesteld aan nachtwerk. Dat werd gedefinieerd als minstens drie nachten per maand werken, bovenop dag- en avonddiensten. Parallel daarmee gingen ze de incidentie na van al dan niet fatale myocardinfarcten, aanvallen van bevestigde angor, coronairchirurgie, plaatsing van stents en angioplastiek, en overlijden door coronaire oorzaken.

Uit de resultaten blijkt dat verpleegsters die tussen 5 en 9 jaar nachtdienst gedaan hebben, 12 procent meer risico lopen op een coronair accident, en dat het risico tussen 15 en 18 procent hoger is bij vrouwen die meer dan 10 jaar in nachtdienst gewerkt hebben. De correlatie bleek verrassend genoeg sterker in de eerste helft van de bestudeerde periode dan in de tweede.

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association 
(referentie: JAMA, april 2016, DOI: 10.1001/jama.2016.4454)

Bron: HealthCare Magazine (healthcaremagazine.be)


Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.