Narcisten verstoten betere kandidaten

Managementprofessor Peter Harms van de University of Nebraska in Lincoln en zijn team onderzochten het verband tussen narcisten en carrière enerzijds, en narcisten en bedrijfsprestaties anderzijds. Twee zaken staan vast: 

  • Narcisten maken sneller en beter carrière. Het zijn de mensen die de aandacht opeisen, degene die als het ware voortdurend hun hand opsteken en aan het woord willen zijn. Bent u gezegend met een forse dosis narcisme, dan hebt u veel meer kans op snelle promoties.
  • Er is echter geen rechtstreeks verband tussen narcisme en succes. Dat betekent meteen ook dat narcisten betere kandidaten verstoten in de race naar de top. Ze doen dat zelfs al bij de aanwerving. U selecteert en promoot dus niet noodzakelijk de beste kandidaten in uw organisatie…

Narcisten presteren ondermaats (maar hebben ook positieve trekken)

Volgens het onderzoek boeken de bedrijven met narcisten aan de top duidelijk zwakkere prestaties dan andere. Nochtans worden ze doorgaans veel beter betaald en genieten ze vaak een veel beter aanzien.

Is hiermee de kous af? Niet noodzakelijk, in bepaalde omstandigheden kunt u uw voordeel doen met een narcist aan het hoofd. Ze staan immers meer open voor ontwrichtende nieuwe technologie en zijn vaak ook zeer charismatische leiders. Dat kan van belang zijn in de huidige economische context. 

Beter een hard werkende narcist dan een lui muurbloempje

Bent u sowieso beter met een extreem verlegen kandidaat die geen enkel initiatief durft te nemen? Uiteraard niet. Professor Peter Harms en zijn team onderzochten ook dat fenomeen. De resultaten waren conservatief, maar dat kan je niet toeschrijven aan de onderzoekers, die de best mogelijk wetenschappelijke methodiek gebruikten. Hun besluit: de gematigde kandidaten scoren het best qua pure prestaties.

Als je een kandidaat werft of een medewerker een promotie bezorgt of zelfs naar de top lanceert, doe dat dan niet met de 10% die het hoogst scoort op de narcistenschaal, maar doe het evenmin met de 10% die daar het laagst op scoort. Een matige vorm van narcisme helpt wel degelijk.

Bovendien ontdekten de onderzoekers nog een ander cruciaal onderscheid: de context. In het van testosteron stijf staande Wall Street heb je een andere schaal qua narcisme nodig om de leiding te nemen dan in een ziekenhuis. Kortom, op Wall Street kan je wel wat hebben.

Er is zelfs nog een meer klassiek verband: een narcist die niet bepaald intelligent is of niet graag hard werkt, is sowieso een ramp. Terwijl een narcist die echt een genie is en ook ontzettend hard werkt, even briljant kan zijn als pakweg Steve Jobs.

Bron: Fistful of Talent (fistfuloftalent.com), The HR Capitalist (hrcapitalist.com), The Washington Post (washingtonpost.com)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.