Nathalie Vleeschouwer verkozen tot Zelfstandig Ondernemende Vrouw van het Jaar

Gender
Nathalie Vleeschouwer ontving zopas de Womed Award, een prijs van Mabizz, een samenwerking tussen Unizo en Markant (netwerk van ondernemende vrouwen), om het vrouwelijk ondernemerschap in de verf te zetten. Vleeschouwer startte 20 jaar geleden met een winkeltje met zelfgemaakte zwangerschapskledij. Ondertussen dragen zwangere vrouwen van Japan tot IJsland haar merk Fragile.

Vleeschouwer is tevreden met de evolutie: “Nu zijn er overal winkels voor positiemode. Toen ik begon, waren die er niet. Mode voor zwangere vrouwen is uit het verdomhoekje getrokken.”

Ondernemen voor zwangere vrouwen is ook geen taboe meer. Per jaar bevallen iets meer dan 5000 ondernemers. Vrouwelijke ondernemers willen overigens zoveel mogelijk hun onderneming opvolgen tijdens en net na een zwangerschap, zo blijkt uit een Mabizz-enquête bij 791 vrouwelijke ondernemers. 93 procent ervan pleit voor deeltijds zwangerschapsverlof voor vrouwelijke ondernemers.

Sinds kort kunnen zelfstandige moeders 8 weken zwangerschapsverlof nemen: 3 weken net voor en na de bevalling, 5 weken zelf te bepalen de eerste 6 maanden na de bevalling. Unizo en Markant willen dat minister Laruelle zelfstandige moeders toelaat die 8 weken zelf in te plannen, bijvoorbeeld 2 dagen per week.

Nathalie Vleeschouwer startte haar zaak met zelfgemaakte zwangerschapskledij op haar 22ste met gespaarde nieuwjaarscenten van haar oma. Ze had toen twee jaar Antwerpse Modeacademie achter de rug. Na 10 jaar zette Fragile de stap naar het buitenland. Nu, nog eens 10 jaar later, heeft het merk verkooppunten in heel Europa, Korea, Japan en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Fragile drie eigen winkels (Antwerpen, Lier en Den Haag) en een shop-in-the-ship in Tokyo. Nathalie heeft 14 medewerkers.

Unizo en Markant zetten ook twee andere vrouwelijke ondernemers op het podium: Inge Lefevre van L&D Jet Techniek uit Diest. Inge is ingenieur, haar bedrijf leverde onder meer het inlegparket in het Antwerps justitiepaleis en onderdelen voor passagiersvliegtuigen.

De tweede genomineerde is Sylvia Roels van Winlock Systems, brandwerende poorten. Sylvia dankt haar nominatie naar eigen zeggen vooral aan haar team: “Zonder deze mensen rondom me zou ik vandaag niet zover staan. Elk van hen, op zijn eigen manier, stimuleert me.”

Bron: Unizo

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.