De Nederlandse Eerste Kamer stemde in met de Wet werk en zekerheid. De wet regelt onder meer een versoepeling van het ontslagrecht en versobering van de werkloosheidsuitkering (WW). Tevens moet de positie van flexwerkers worden verbeterd.
Vanaf 1 juli 2015 wordt het makkelijker en goedkoper om werknemers te ontslaan bij onze noorderburen. Het wetsvoorstel houdt in dat de procedure om iemand te ontslaan eenvoudiger wordt. Nu zijn er nog twee procedures: via uitkeringsinstantie UWV en via de kantonrechter. Die laatste mogelijkheid verdwijnt. Procedures zullen daardoor minder tijd en geld kosten. De ontslagbescherming wordt door de wet niet aangetast.
Vanaf 1 januari 2016 wordt de door de overheid betaalde uitkering stap voor stap teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. Het terugschroeven van het aantal WW-maanden duurt tot 2019. Mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, zijn verplicht om beschikbaar werk aan te nemen.
Voor flexwerkers is er een belangrijke verbetering op komst. Werknemers met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli 2015 niet na drie jaar, zoals nu, maar al na twee jaar aanspraak op een vast contract.
Werknemers die ten minste twee maanden in dienst zijn geweest, hebben per 1 juli 2015 recht op een vergoeding die gebruikt kan worden voor scholings- en werk-naar-werk-regelingen. De vergoeding is maximaal 75.000 euro voor mensen met een jaarsalaris van beneden dat bedrag. Degenen die meer verdienen dan 75.000 euro per jaar krijgen maximaal een jaarsalaris.
Bron: De Telegraaf/nu.nl