Nederland versoepelt ontslagrecht en beperkt werkloosheidsuitkering nog meer in de tijd

De Nederlandse Eerste Kamer stemde in met de Wet werk en zekerheid. De wet regelt onder meer een versoepeling van het ontslagrecht en versobering van de werkloosheidsuitkering (WW). Tevens moet de positie van flexwerkers worden verbeterd.

Vanaf 1 juli 2015 wordt het makkelijker en goedkoper om werknemers te ontslaan bij onze noorderburen. Het wetsvoorstel houdt in dat de procedure om iemand te ontslaan eenvoudiger wordt. Nu zijn er nog twee procedures: via uitkeringsinstantie UWV en via de kantonrechter. Die laatste mogelijkheid verdwijnt. Procedures zullen daardoor minder tijd en geld kosten. De ontslagbescherming wordt door de wet niet aangetast.

Vanaf 1 januari 2016 wordt de door de overheid betaalde uitkering stap voor stap teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. Het terugschroeven van het aantal WW-maanden duurt tot 2019. Mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, zijn verplicht om beschikbaar werk aan te nemen.

Voor flexwerkers is er een belangrijke verbetering op komst. Werknemers met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli 2015 niet na drie jaar, zoals nu, maar al na twee jaar aanspraak op een vast contract.

Werknemers die ten minste twee maanden in dienst zijn geweest, hebben per 1 juli 2015 recht op een vergoeding die gebruikt kan worden voor scholings- en werk-naar-werk-regelingen. De vergoeding is maximaal 75.000 euro voor mensen met een jaarsalaris van beneden dat bedrag. Degenen die meer verdienen dan 75.000 euro per jaar krijgen maximaal een jaarsalaris.

Bron: De Telegraaf/nu.nl

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.