Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

50 euro extra netto
Loon

Vanaf 1 januari 2023 zal voor alle Belgische werknemers het netto maandloon stijgen, zowel in de privé als publieke sector. Dat komt door de jaarlijkse indexering en aanpassing van de belastingtarieven in de bedrijfsvoorheffing. Het nettoloon van alle Belgische werknemers stijgt met minimum 600 euro netto per jaar.

“Het afgelopen jaar kennen we een zeer hoge inflatie. Dit vertaalt zich in niet alleen in een automatische loonindexering per sector maar ook in een hogere indexering van de belastingtarieven, waardoor een groter deel van je loon in een lagere belastingschaal terecht komt, met een hoger netto loon tot gevolg”, legt Kristiaan Andries (SD Worx) uit. “Dit jaar zal de aanpassing van onze belasting schijven het nettoloon met minimaal 50 euro per maand doen toenemen. Op jaarbasis gaat het over minimum 600 euro netto. Ter vergelijking: twee jaar geleden was dit gemiddeld maar vijf euro per maand of 60 euro per jaar. Vorig jaar ging het om ongeveer een derde of 240 euro per jaar. Deze stijging staat nog los van de automatische loonindexering van de sectoren.”

In België worden lonen belast op basis van progressieve belastingschijven. Op het einde van het jaar wordt al uw inkomen samengeteld. Dit inkomen splitst men dan op in onderdelen of schijven. Per schijf geldt er een ander belastingtarief. Ook de schalen worden aangepast in functie van de index. Het is die aanpassing die maakt dat er netto meer overblijft voor werknemers.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.