Percentage niet-gepresteerde uren wegens ziekte stijgt

Afwezig wegens ziekte
Arbeidsomstandigheden

Het percentage niet-gepresteerde uren bij werknemers wegens langdurige ziekte blijft stijgen. In de gezondheids- en welzijnssector is de uitval het grootst met een percentage van 9,95 procent. De sterkste stijging wordt waargenomen in thuishulpdiensten, waar het aantal niet-gepresteerde uren tussen 2016 en 2021 zo goed als verdubbelde.

Cijfers van Partena tonen aan dat het aantal niet-gepresteerde uren door ziekte hoger is in Wallonië dan in de andere gewesten. Het gaat om een klein verschil. In Wallonië bedroeg het percentage niet-gepresteerde uren in 2021 7,87 procent. In Vlaanderen gaat het om 5,36 procent, in Brussel om 5,51 procent. Er is wel in alle gewesten een stijging merkbaar.

Hetzelfde geldt voor de sectoren, want ook daar zijn er verschillen. Het percentage niet-gepresteerde uren in de overheidsadministratie bedraagt 9,73 procent in 2021. Eén uur op tien wordt dus niet gepresteerd wegens ziekte.

De gezondheids- en welzijnssector laat de hoogste cijfers optekenen met 9,95 procent, waarvan de grootste stijging in thuishulpdiensten (huishoudhulp, gezinshulp, thuiszorg,…). Daar verdubbelde het percentage bijna, het steeg van 2,36 procent in 2016 naar 4,54 procent in 2021.

LEES OOK OP HR SQUARE:

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.