Niet graag op stap met collega’s

Extra-legale voordelenIncentivesLoonMotivatieRetentie en verloop
Sociaal-culturele voordelen houden verband met collegialiteit (bedrijfsfeest, familiedag, sinterklaasfeest, uitstappen met collega’s), werk-levenbalans (kinderopvang, strijk- en wasdiensten) en financiële voordelen (aankoopcentrale, korting op tickets voor evenementen, op reizen, internet thuis). “Hierover bestaan veel misverstanden, zo blijkt uit een rondvraag”, zegt Xavier Baeten (foto), professor en manager van het Centre for Excellence in Strategic Rewards aan de Vlerick Leuven Gent Management School. “Vooral voordelen die de werknemer een financieel voordeel leveren, vallen in de smaak.”

De top drie van gewenste sociaal-culturele voordelen:

 • 1. Korting op reizen.
 • 2. Internet thuis.
 • 3. Korting op tickets voor culturele en sportevenementen.
 • Scoren zeer slecht:

 • Voordelen die de collegialiteit bevorderen (zoals samen sporten buiten de werkuren, culturele en andere uitstappen met collega’s). “Werknemers houden hun vrije tijd liever gescheiden van het werk.”
 • Scoren zwak:

 • New age voordelen zoals was- en strijkdiensten. “Al leeft er bij werknemers wel een grote vraag naar kinderopvang, althans naar noodopvang tijdens schoolvakanties en bij ziekte van de kinderen. Naar dagelijkse kinderopvang, zoals een bedrijfscrèche, is echter weinig vraag.”
 • Baeten legt de link naar het Grote Beloningsonderzoek 2008 (een online-bevraging die plaatsvond in oktober en november 2008 – in volle crisis – waarbij 8357 respondenten werden weerhouden werden voor de analyse). “Hieruit blijkt dat employee benefits weinig impact hebben op het engagement van werknemers, noch op de intentie om het bedrijf te verlaten. In tijden van crisis en kostencontrole zijn dit misschien niet de aangewezen zaken om in te investeren. Tenzij het voordelen betreft die leiden tot een financieel voordeel.”

  Het meest recente nummer van HR Square (nr. 81) richt de aandacht op loon en vooral op de optimalisatie ervan. We belichten onderzoek, voeren het debat en reiken praktische informatie aan.

  Benelux Unie

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.