Niet inzetten op omscholing kan overheid bijna 5 miljard per jaar kosten 

Opleiding
ArbeidsmarktOpleiding

Jobs veranderen onder impuls van de digitalisering. Het is om die reden van belang dat werknemers zich blijven bijscholen. Indien de samenleving daar niet op inzet, en deze ‘verdwijnende’ profielen zich niet omscholen, zou dat kunnen leiden tot een maatschappelijke kost van 4,8 miljard euro per jaar.

Onze manier van werken verandert door de toenemende digitalisering en het groeiende belang van data. Deze evoluties hebben een impact op de bredere samenleving, zo blijkt uit een rapport van het Verbond van Belgische Ondernemingen, Agoria en Deloitte. Het niet-omscholen van verdwijnende profielen kan leiden tot een maatschappelijke kost van 4,8 miljard euro per jaar. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van het aantal verdwijnende jobs tot 2023, dat zouden er namelijk 127.000 zijn. Indien al deze werknemers niet omgeschoold worden, en in werkloosheid terechtkomen, betekent dat een gemiddelde kost van 4,8 miljard euro per jaar.

“Door de digitalisering, energietransities en technologische vooruitgang wordt onze arbeidsmarkt gekenmerkt door het verdwijnen van jobs, het ontstaan van nieuwe functies en vooral door aanzienlijke veranderingen in jobinhoud. Daarom is ‘levenslang leren’ een noodzaak om relevant te blijven – vanuit werkgevers- én werknemersperspectief”, klinkt het.

Leercultuur wordt alsmaar belangrijker. Uit cijfers van Eurostat blijkt echter dat er op dat vlak nog verbetermarge is. Van alle werkenden in ons land geeft 10,2 procent aan de laatste maande en opleiding te hebben gevolgd. Dat cijfer ligt net onder het Europees gemiddelde van 10,8 procent, maar indien we vergelijken met Nederland (26,6 procent), Denemarken (22,3 procent), Finland (30,5 procent) of Zweden (34,7 procent), is het verschil groot.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.