Nieuw schooljaar start langere werkdagen

ArbeidsomstandighedenOrganisatieTijdsregistratie

Uit recent onderzoek van wervings- en selectiebureau Robert Half bij financiële professionals blijkt dat de Belgen gemiddeld 42,3 uur per week werken. Op jaarbasis wordt dus 110 uur méér gewerkt dan contractueel bepaald. Dit komt neer op bijna 14 werkdagen extra per jaar.

Het onderzoek is gehouden in 17 landen: Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongkong, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten en Zwitserland. Er waren meer dan 5000 respondenten.

Van de 17 landen die zijn ondervraagd, valt België met een elfde plaats net buiten de top tien van landen met het hoogste gemiddeld aantal werkuren per week. Financiële professionals in België werken 42,3 per week, wat dus 2,3 uur meer is dan de contractuele 40 uur per week. Werkgevers winnen hiermee 110 uur of bijna 14 werkdagen per jaar.

Koploper is Luxemburg met 47,6 uur per week, gevolgd door Japan met 47,1 uur per week en Ierland met 43,8 uur per week. Voorlaatste in het lijstje is Frankrijk, waar gemiddeld 40 uur per week gewerkt wordt. In Zwitserland werd het laagste aantal werkuren per week opgetekend: 36,4 uur.

Wereldwijd zegt meer dan de helft (52%) van de financiële professionals dat het aantal werkuren gestegen is in de laatste twee jaar. In België is dit het geval bij 47%. Eén op de drie (34%) financiële professionals wereldwijd werkt ‘s avonds en 37% zegt buiten de werktijd e-mail en telefoontjes te beantwoorden wanneer ze een deadline hebben. In België neemt 32% van de ondervraagden na de werkuren telefoon op voor het werk en checkt zijn e-mail. Iets meer dan de helft van de Belgen (52%) werkt wel eens tijdens het weekend, wat ook voor 58% van de respondenten wereldwijd geldt. Van de Belgische deelnemers werkt 13% elk weekend, 8% drie weekends per maand, 11% één weekend op de twee en 20% één weekend per maand.

In Spanje werkt 65% van de ondervraagden nooit tijdens het weekend. Andere landen waar meer dan de helft van de respondenten stelt nooit tijdens het weekend te werken: Ierland (58%), Frankrijk (55%), Luxemburg (53%) en Nieuw-Zeeland (51%).

Volgens het wervings- en selectiekantoor is de belangrijkste reden voor financiële professionals om langer te werken dan voorgeschreven de globalisering van de financiële sector en de steeds toenemende communicatiemogelijkheden. Hierdoor is de traditionele 9-tot-5 werkdag voor de meeste werknemers fictie. Die nieuwe communicatiemiddelen bieden echter ook het voordeel dat werknemers meer flexibel met hun werktijd kunnen omgaan en zo het evenwicht tussen werk en privéleven kunnen optimaliseren.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.