Nieuwe campagne moet griepvaccinatie voor zorgpersoneel stimuleren

Nu laat één op de twee personeelsleden in de gezondheidszorg zich vaccineren, maar de gezondheidsdoelstelling is dat tegen 2020 ten minste 80 procent zich laat vaccineren tegen de seizoensgriep.

Voorbeeldfunctie

Uit onderzoek van het Leuvens Universitair Vaccinologie Centrum, in opdracht van Zorg en Gezondheid, naar de drijfveren en eventuele barrières bij zorgverleners om zich te laten vaccineren blijkt dat er bij veel zorgverleners misverstanden en vooroordelen over het griepvaccin leven.

Verder toonde het onderzoek aan dat wanneer een leidinggevende het goede voorbeeld geeft en de vaccinatie aanmoedigt, meer mensen overtuigd kunnen worden. Intensief communiceren over griep en griepvaccinatie in de voorziening werkt. Ook het vlot toegankelijk maken van het vaccin, bijvoorbeeld door vaccinatiemomenten op de werkplek te organiseren, heeft effect.

Drie leidinggevende ambassadeurs van grote zorginstellingen geven in campagnefilmpjes het goede voorbeeld: prof. dr. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven, mevrouw Pascale Hulpiau, departementshoofd ouderenzorg OCMW Gent en prof. dr. Renaat Peleman, hoofdarts van UZ Gent.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen kunnen een motivatiepakket krijgen om hun medewerkers te overtuigen. Daarin zit onder andere een folder die de misverstanden ontkracht en ander promo- en informatiemateriaal.

De voorzieningen die het snelste hun pakket bestelden, krijgen in oktober een baristakar en fotograaf op bezoek om het vaccinatiemoment in hun voorziening te ondersteunen. Ieder personeelslid dat zich laat inenten, kan genieten van een vers gemaakte kop koffie.

De filmpjes zijn te zien op  www.hougriepuitjeteam.be.


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.