Nieuwe harde bewijzen: verband tussen nachtdienst en borstkanker

Dat blijkt uit onderzoek van medisch bioloog Kirsten van Dycke aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Het onderzoek gebeurde bij een muizenstam die sowieso borstkanker ontwikkelt. Bij de groep muizen bij wie het dag-nachtritme lange tijd wekelijks werd omgegooid, openbaarden de tumoren zich veel sneller. Bovendien kwamen de muizen meer aan in gewicht dan die in de controlegroep, een gewichtstoename die nergens anders door kon worden verklaard.

In eerdere onderzoeken was al een verband gevonden tussen nachtwerk en aandoeningen als (borst)kanker en obesitas. Alleen was die relatie puur op basis van statistiek, een oorzakelijk verband was nog niet gelegd. Het stond daarom niet vast of de verstoring van het dag-nachtritme de gezondheidsschade veroorzaakte. Een andere leefstijl die samenhangt met nachtwerk zou daar bijvoorbeeld ook debet aan kunnen zijn.

Deze studie toont dit verband voor het eerst aan op basis van een experiment – weliswaar met muizen. Er moet nog onderzocht worden in hoeverre de bevindingen bij muizen zich vertalen naar de mens, maar aangezien de biologische klok en de wijze waarop kanker ontstaat bij mens en muis identiek zijn, raden de onderzoekers vrouwen met een aangeboren risico voor borstkanker af om ploegendiensten te draaien.

Tevens is nagegaan welke onderliggende mechanismen van de nachtdienst verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker en obesitas in de muizen met een chronische jetlag. Dat blijken de ontregeling van de biologische klok en het slaaptekort te zijn. Een vitamine D-tekort, onderdrukking van melatonine-aanmaak en een andere levensstijl spelen daarentegen geen rol.

Bron: nursing.nl


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.