Nieuwe job is als verliefdheid

ArbeidsmarktCommunicatieFlexibiliteitInstroomLeiderschap en CoachingLoopbaanMotivatieOrganisatie
Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Nederlandse universiteiten. “De gevoelens van werknemers tegenover hun nieuwe organisatie zijn net zo divers als bij een beginnende relatie”, zegt Joeri Hofmans van de VUB.

In de studie bevroegen de onderzoekers 72 starters een maand voor en zes maanden na de aanvang van hun nieuwe job. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het socialisatieproces, het proces waarbij je als buitenstaander aan de organisatie wordt ongevormd tot een “insider”, op vijf verschillende manieren kan verlopen.

  • “high match”
    In het “high match”-scenario (34.5 procent van de deelnemers) ervaren nieuwe medewerkers meteen gevoelens van fierheid ten opzichte van de nieuwe organisatie en deze positieve gevoelens blijven aanhouden.
  • “low match”
    Hier tegenover staat het “low match”-scenario (11.5 procent): medewerkers beginnen de nieuwe job meteen met een slecht gevoel en deze negatieve gevoelens verdwijnen niet.
  • “moderate match”
    Ten derde is er het “moderate match”-scenario (12.5 procent), waarbij nieuwe medewerkers zich tevreden stellen met een gemiddelde match met de nieuwe organisatie.
  • “learning to love”
    De onderzoekers vonden ook evidentie voor een “learning to love”-scenario (16.5 procent): in het begin is de nieuwe medewerker nog wat sceptisch en terughoudend, maar waar na verloop van tijd groeien de gevoelens van fierheid ten opzichte van de organisatie.
  • “honeymoon-hangover”
    Ten slotte vertoonden sommige nieuwkomers dan weer een “honeymoon-hangover”-scenario (25 procent): ze begonnen met volle moed en veel enthousiasme aan de nieuwe job, maar deze initiële positieve gevoelens verdwenen snel.
  • “De resultaten van deze studie geven aan dat het zowel voor de organisatie als voor de nieuwe werknemer cruciaal is om het integratieproces in de gaten te houden, zodat men tijdig kan ingrijpen voordat zich problemen voordoen, zoals een goede werknemer die de organisatie dreigt te verlaten. Dit kan bijvoorbeeld door de doelen en missie van de organisatie duidelijk te communiceren, emotionele en/of instrumentele ondersteuning te bieden aan de werknemer, en in te zetten op een goede manager-werknemer relatie en communicatie”, zegt Hofmans.

    Senior HR Business Partner

    DP World Antwerp

    HR talent werving en selectie

    UZ Leuven

    Projectleider soft HR

    Motena

    Projectbeheerder HR Analytics

    Actiris

    HR Directeur

    Groep DIlbeek

    Learning and Development specialist

    Helden Van Het Zol

    HR Adviseur Social Affairs

    Aldi Holding

    Aanmelden

    Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

    HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

    Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

    Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.