Nieuwkomers aan een job helpen? Train de werkgevers!

Het idee komt van onderzoekers Nina Hansen, Liestbet Heyse en Marloes Huis aan de faculteit Gedrag- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met de Stichting Lemat ontwikkelden ze een training die werkgevers helpt bij het aannemen en werken met nieuwkomers. De Stichting begeleidt Eritrese nieuwkomers in het inburgeringsproces.

Handvaten bieden aan werkgevers

De training is ontwikkeld vanuit het onderzoeksproject ‘A training for a realistic perspective on tolerance for employers and work coaches to hire and work with newcomers’ gefinancierd met een Start Impuls Grant van de Nationale Wetenschapsagenda. Het uitgangspunt? Nieuwkomers krijgen taallessen en leren over de Nederlandse arbeidsmarkt, maar ook de werkgevers hebben handvaten nodig, om zich zo voor te bereiden op het werken met deze groep mensen, aldus de onderzoekers.

Bewust worden van miscommunicatie

De training zet in op het vergroten van culturele kennis en het bewust maken van miscommunicatie. Deelnemers nemen situaties uit de praktijk onder de loep om te onderzoeken waar de communicatie misloopt. “Wanneer er miscommunicatie ontstaat is er over het algemeen geen sprake van niet willen, maar niet weten of niet kunnen,” vertelt onderzoeker Nina Hansen. ”Als je dat als werkgever weet, realiseer je je dat je meer uitleg moet geven, en dat verbetert de samenwerking.”

Bron: rug.nl

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.