Werkzoekenden geïnteresseerd in beperkt aantal beroepen

De beroepsaspiraties van werkzoekenden zijn sterk geconcentreerd. Dat fnuikt hun kansen op de arbeidsmarkt. Magazijnmedewerker en productiemedewerker zijn het populairst bij de mannen, bij de vrouwen wordt de lijst aangevoerd door administratief medewerker en winkelmedewerker.

Helft thuiswerkers weet niet wat te doen bij hacking of phishing

Door de coronacrisis verdriedubbelde het aandeel thuiswerkende Belgen. Een snoepwinkel voor cybercriminelen. 62 procent van de thuiswerkers gebruikt dezelfde wachtwoorden voor zowel persoonlijke als professionele accounts, 43 procent werkt vanop zijn privé laptop of computer en de helft heeft geen idee welke regels zijn werkgever heeft rond cyberveiligheid.

Zet de notificaties op uw smartphone uit na de werkuren

Ruben Cambier, doctoraatsstudent en assistent bij de vakgroep Werk, Organisatie en Samenleving van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent, onderzoekt de impact van telepressure op het welzijn en prestaties van medewerkers. Conclusie: toch beter de werkfoon uitzetten buiten de werktijd.

Corona heeft amper impact op vakantieplannen

Ondanks het coronavirus nemen werknemers even vaak vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus als de voorbije jaren. Van degene die aan het werk blijven, geven zes op tien er de voorkeur aan toch naar het bedrijf te gaan. Ook blijkt werken tijdens de vakantiemaanden plezanter te zijn dan anders.

Twee derde Nederlandse bedrijven maakt zich schuldig aan arbeidsuitbuiting

Ongeveer twee derde van de Nederlandse bedrijven of organisaties zegt zich wel eens schuldig te maken aan arbeidsuitbuiting of mensenhandel, rekening houdend met het feit dat ze medeverantwoordelijk zijn voor flexibele arbeidskrachten. Een op twintig Nederlandse bedrijven en organisaties denkt dat arbeidsuitbuiting vaak binnen de eigen branche voorkomt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat FairWork, een organisatie die opkomt voor de belangen van slachtoffers van moderne slavernij.

Gespecialiseerde begeleiding naar werk voor kwetsbare werkzoekenden

In de vijf Vlaamse provincies starten projecten om kwetsbare werkzoekenden naar een job te begeleiden. Tot eind 2022 wordt de individuele begeleiding door werk- en welzijnsbemiddelaars van de VDAB aangevuld met groepstrajecten door gespecialiseerde partners. Samen zetten ze in op welzijnsproblematieken die een duurzame stap richting werk verhinderen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits voorziet hiervoor in 2,5 miljoen euro.

Werk niet tijdens vakanties

Werken tijdens het weekend of op feestdagen ondermijnt de intrinsieke motivatie en leidt tot zowel een lagere tevredenheid als een lagere kwaliteit van het werk. Dat blijkt uit recent onderzoek. De oplossing als werken tijdens vakantie onvermijdelijk is: vrije tijd mentaal herformuleren tot werktijd. Medewerkers voelen zich dan meer gemotiveerd, vinden het werk zinvoller en doen dus ook beter hun best.

Rekrutering en het stigma van burn-out: discriminatie?

Gewezen burn-outpatiënten worden door rekruteerders gezien als minder stressbestendig, minder zelfstandig en minder aanstuurbaar. Sollicitanten die open zijn over hun uitval door burn-out worden ook minder vaak uitgenodigd voor een tweede selectiegesprek. Is dit discriminatie en voer voor praktijktests?

Instrument om economische uitbuiting aan te pakken

Economische uitbuiting is een systemisch probleem in een geglobaliseerde markt die wordt gekenmerkt door vrij verkeer van goederen en diensten en een grote vraag naar goedkope arbeidskrachten. Voor haar doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel heeft dr. Amy Weatherburn het begrip van economische uitbuiting in het strafrecht van verschillende landen onderzocht en een algemene definitie voorgesteld. Ze biedt zo een bruikbaar instrument om deze moderne vorm van slavernij aan te pakken.

Dumpen of (her)lezen: John P. Kotter on What Leaders Really Do

In HR Square 189 gingen we met Mintzberg – Dirk Buyens was toen onze reisgenoot – op zoek naar The Nature of Managerial Work. Tien edities van dit tijdschrift later nemen we een boek met een gelijkaardig thema uit het rek. In John P. Kotter on What Leaders Really Do kijkt de auteur naar leiderschap en hoe dat anders is dan management. Of u het boek deze zomer moet (her)lezen in het kader van uw persoonlijke ontwikkeling? We onderzoeken het met Karen Wouters.

21 HR-jobs voor de toekomst

Wat de gevolgen van COVID-19 op lange termijn zijn, is nog niet duidelijk. Maar dat de werkvloer zal veranderen, is wel al zeker. Er zal op andere plekken gewerkt worden dan op kantoor. Medewerkers zullen meer digitale competenties nodig hebben. HR heeft daarin een centrale rol te spelen waardoor er nieuwe HR-rollen en -banen zullen ontstaan.

Arbeidsmarkt leeft voorzichtig op

De Belgische arbeidsmarkt liep tijdens de coronacrisis vast, maar begint zich nu voorzichtig te herstellen dankzij een stijging van het aantal aanwervingen (+ 111 procent) tussen de eerste twee maanden van de crisis (maart-april) en de volgende twee maanden (mei-juni). Het aantal onvrijwillige ontslagen stagneert dan weer.

Werkgevers niet tuk op consumptiecheque

Sinds 17 juli is het mogelijk om werknemers te belonen en tegelijk de horeca en de cultuur- en sportsector te steunen. Toch zijn maar weinig werkgevers overtuigd van het nut: 11 procent zei al ja, 64 procent neen.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen