Nieuwe beroepsziekte: app-athie

Door het gigantische thuiswerk hebben bedrijven op grote schaal apps in gebruik genomen voor virtuele vergaderingen en online samenwerking. Vaak heeft dit ongekende voordelen, maar ook deze medaille heeft een donkere keerzijde. Maak kennis met de nieuwste mentale beroepsziekte: app-athie.

Betrokkenheid na corona: een op vier werknemers wil het afbollen

Sectoren heropenen en werknemers mogen met mondjesmaat terugkeren naar hun werkplek. Daarbij rijzen een aantal vragen. Wat willen we anders en wat willen we behouden? Welke bagage nemen we mee naar de werkvloer van morgen? En nog belangrijker: wat hebben werknemers en werkgevers geleerd voor de toekomst van werk? Nieuw onderzoek door AMS laat licht schijnen.

Artificiële intelligentie gidst naar nieuwe jobs

De VDAB pakte uit met ‘Talent API’, een nieuwe, AI-gedreven softwareoplossing. Dankzij de nieuwe software van de Brusselse AI-specialist Radix krijgen klanten van de VDAB jobaanbiedingen op maat aangeboden. VDAB-bemiddelaars kunnen op basis van beperkte informatie jobadvies op maat geven aan werkzoekenden.

ZORG Magazine en HR Square onder één dak

ZORG Magazine, het vakblad voor leidinggevenden in de zorg, en HR Square, het netwerk voor arbeidsrelaties en personeelsbeleid, maken na een recente overname deel uit van dezelfde familie. Uitgeefbedrijf Kowala Productions nam het HR-vakblad over van oprichter Jos Gavel.

Succesvol ‘blended working’ tijdens en na coronatijdperk

Is het gezien de ervaringen van het voorbije anderhalf jaar een goed idee om van ‘blended working’ ook na corona de norm te maken? Wanneer is blended working effectief? Voor welke werknemers is het aantrekkelijk? Deze vragen staan centraal in het proefschrift van Burkhard Wörtler (Rijksuniversiteit Groningen).

‘Genderkritiek’: mag dat, kan dat?

Een Britse werkneemster trok naar de arbeidsrechtbank met het argument dat haar contract onterecht niet werd verlengd wegens haar kritische opvattingen en uitlatingen over transgenderpersonen. Zij riep het recht op vrije meningsuiting in. In eerste aanleg ving ze bot, maar in beroep kreeg ze gedeeltelijk gelijk. Interessant om mee te geven, want deze soort zaken kunnen we ook in ons land over afzienbare tijd verwachten.

Online sollicitatiegesprekken: bent u ze ook zo beu als koude pap?

We pikten het op uit hrpraktijk.nl, een berichtje met als titel ‘Ook zo'n hekel aan virtuele sollicitatiegesprekken?’ Door de coronacrisis zijn HR-professionals gedwongen hun gesprekken veel meer online te voeren en dat bevalt ze niet. Wat denkt u erover? Laat het mij weten!

Zijn werkgevers begaan met mentaal welzijn? De meningen zijn verdeeld.

Volgens 56 procent van de werknemers geeft hun werkgever geeft om hun mentaal welzijn. Bijna een op vijf werknemers heeft het gevoel dat hij binnenkort kan uitvallen met een burn-out. Bij de bedrijfsleiders heerst dan weer een heel ander beeld: 93 procent onder hen zegt zijn best te doen om het mentale welzijn en het moreel van het personeel op te krikken.

Investeren in werkplek is goed voor motivatie en preventie van burn-out

Na meer dan een jaar telewerken ligt de terugkeer naar de werkvloer en de collega’s eindelijk in het vooruitzicht. Maar voor een op vijf werknemers is die werkplek aan een grondige facelift toe. Na het thuiswerk, vaak in een rustige, aangename omgeving, zien veel werknemers op tegen de geluidsoverlast en te veel collega’s in een werkruimte. Dit leert een onderzoek onder begeleiding van professor Anja Van den Broeck (KU Leuven).

Uw prioriteiten zijn ‘het nieuwe werken’, welzijn en digitale transformatie

De HR Barometer 2021 onderzocht zoals gewoonlijk wat de belangrijkste HR-trends en uitdagingen zijn voor de meest toonaangevende Belgische organisaties. Uiteraard oefenden corona en alle bijbehorende maatregelen een sterke invloed uit. Een overzicht van de voornaamste trends uit een onderzoek bij de HR-verantwoordelijken van de grootste bedrijven in België.

Acht op tien Belgen is telewerk nog lang niet moe

Belgen zijn het thuiswerken nog lang niet moe: 84 procent ziet het zitten om ook na de crisis twee dagen of langer de bedrijfsvloer niet te betreden. Dat is 19 procent meer dan bij het begin van de coronacrisis. Sociaal contact en teamwerk lijken de enige troeven om medewerkers wel nog naar kantoor te krijgen. Het ingeburgerde telewerken heeft ook gevolgen voor de bedrijfsorganisatie. Zo zullen bedrijven tot een derde minder kantoorruimte nodig hebben, maar de beschikbare ruimte wel beter moeten coördineren via o.a. planningsapps en goede teamafspraken.

Keuzecriteria voor job: millennials lijken aardig op hun voorouders

In een interview met NRC weidt Robert Dur, hoogleraar Economie aan Erasmus School of Economics, uit over de effecten die economische omstandigheden hebben op de baanvoorkeuren van een individu. Wat zoekt men in een ideale baan? Is het geld? Of zoekt men eerder een gevoel van zingeving? Of vindt men het belangrijker dat de carrièreperspectieven goed zijn? Het lijkt logisch dat voorkeuren veranderlijk zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Hoe zit dat?

Fusies en overnames: zonder de medewerkers wordt het een flop

Het is eigenlijk oud nieuws, maar een wereldwijde consultancy bracht het opnieuw onder het voetlicht met nieuwe gegevens. Gemiddeld gaat bijna de helft van de deals naar de ballen. Daarvan is nog eens 47 procent voornamelijk te wijten aan een slechte en laattijdige aanpak van de menselijke kant. Dit is het enige aspect dat consistent over het hoofd wordt gezien. Het probleem is waarschijnlijk erger dan gedacht.

Langer werken? Met alle Chinezen…

De coronacrisis zorgde ervoor dat er in 2020 meer Belgen voor hun 65ste op pensioen zijn gegaan. Bij werknemers gaat het over 11,6 procent meer mensen, bij zelfstandigen is er een stijging met 3,9 procent. Ruim een op drie werknemers en goed de helft van de zelfstandigen die vorig jaar op pensioen gingen, deden dat voor de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. In de horeca speelde het corona-effect het meest: bijna zeven op tien zelfstandigen die in 2020 op pensioen gingen, deden dat voor hun 65ste. Langer werken? Met alle Chinezen, maar niet met den dezen.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen