De coronavrees van de werknemer

Werknemers vrezen dat de coronacrisis hun loopbaan negatief zal beïnvloeden. Ze vrezen niet alleen ontslag, maar ook voor het mislopen van promoties en een lager loon. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidseconomen van de UGent bij duizenden Vlamingen. Positief is dat werknemers hopen dat de coronacrisis voor de doorbraak van telewerk zal leiden.

Een op vijf arbeidsdagen in maart in tijdelijke werkloosheid

Eind maart werd net geen 21 procent van het totale aantal arbeidsdagen van werknemers in België geboekt op tijdelijke werkloosheid. Meer dan de helft van de werknemers in tijdelijke werkloosheid kon de laatste week van maart zelfs niet meer een dag aan de slag. Sinds de erkenning van de coronacrisis als overmacht, op 20 maart, verdrievoudigde het aandeel bedienden in tijdelijke werkloosheid.

Radio Corona

Sinds een kleine week verlicht het communicatieagentschap Emakina Group het thuiswerk-isolement van zijn medewerkers met een eigen radiostation.

Vlaamse werkloosheid stijgt voor het eerst sinds vijf jaar

Na een periode van bijna vijf jaar, stijgt de Vlaamse werkloosheid deze maand voor het eerst op jaarbasis sinds augustus 2015. De coronacrisis oefent dus ook een duidelijk negatieve invloed uit op de werkloosheidscijfers.

Phishingmails: HR niet bij de slimste

Het percentage werknemers dat klikt op een phishingmail stijgt niet sinds thuiswerken de norm is. HR laat zich (naast andere functies en profielen) sinds de virusuitbraak wel vaker misleiden.

Absenteïsme in technologiesector piekt

Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen het coronavirus in ons land is de omzet van de technologiebedrijven gehalveerd in vergelijking met maart vorig jaar. Ook het absenteïsme schiet de hoogte in. Opmerkelijk is dat ziekte bijna de enige reden is en niet kinderopvang.

Vier keer meer bedrijven dan week geleden telewerken

Zes op tien bedrijven hebben de voorbije twee weken telewerk ingevoerd. Dat is bijna een verviervoudiging tegenover het tijdperk voor het coronavirus. De terughoudendheid is door deze crisis grotendeels weggenomen. De vraag is of hij een blijvend effect zou kunnen hebben.

Mentaal welzijn onder druk

De oproep van de federale overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, werd door veel werknemers opgevolgd. Dat leert de tweede editie van de coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. Toch blijven sommige werkgevers nog steeds hardleers: 12 procent van de werknemers zegt niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.

Ruim 5000 zorgwerknemers pendelen dagelijks van België naar Nederland

Vanuit België staken in 2017 bijna 39.000 werknemers de grens over voor hun werk in Nederland en 22.000 hadden de Nederlandse nationaliteit. Dit zijn voornamelijk Nederlanders die in België zijn gaan wonen, maar hun baan in Nederland hebben. Andersom kwamen 13.000 personen vanuit Nederland naar België werken.

Zomeruur zorgt voor productiviteitsdaling

Dit weekend schakelen we over naar het zomeruur en wordt de klok een uur vooruit gedraaid. Dat uur slaapverlies leidt tot meer werknemers die volgende week maandag dagdromen en dus minder productief zijn.

Vooral vrouwen houden Belgen gezond tijdens coronacrisis

Van alle vrouwen op de arbeidsmarkt, werkt een kwart in de zorgsector. Meer dan 700.000 werkenden zijn actief in de zorg. Dat is 15 procent van de actieve bevolking. Een gedetailleerde analyse van het profiel van zij die actief zijn in de zorg toont dat het een uitgesproken vrouwelijke sector is. Personeel is er hoger dan gemiddeld opgeleid en de zorg telt meer oudere werknemers dan gemiddeld.

Partnernieuws. Claeys & Engels. Impact Coronacrisis op uw sociale verkiezingsprocedure

De sociale partners in de Nationale Arbeidsraad hebben op 24 maart 2020 een unaniem advies uitgebracht over de punten die volgens hen wettelijk geregeld moeten worden om de opschorting en de toekomstige hervatting van de procedure in goede banen te leiden. In afwachting van de wettekst dient u de verkiezingsprocedure wel reeds vanaf dag X+36 voorlopig stop te zetten.

Angst van medewerkers voor coronavirus grootste uitdaging

Medewerkers geruststellen, welzijn en medewerkers die niet kunnen thuiswerken zijn de grootste bekommernissen van werkgevers, zo blijkt uit een rondvraag van het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) en het tijdschrift People Management.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen