Flexibel werk aanbieden: pas ermee op

‘Werknemersgerichte flexibiliteit’ aanbieden klinkt goed voor het verleiden van nieuwkomers. Het is helemaal iets anders dan door de werkgever geëiste flexibiliteit. Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat minstens een deel van potentiële kandidaten dat een belangrijke factor vindt om een keuze te maken. Maar elke medaille heeft twee kanten. Een Brits onderzoek reveleert dat adverteren met mogelijkheden tot flexibiliteit ook veel waardevolle kandidaten afschrikt…

Hybride werken: het is maar het begin

Nu de aanbeveling om thuis te werken is weggevallen (in Vlaanderen en Wallonië), zullen de meeste werknemers meer dan de helft van de werkdagen opnieuw op kantoor doorbrengen. Iets meer dan zes op tien ondernemingen (60,9 procent) kiest ervoor zijn personeel minstens drie dagen per week naar kantoor te laten komen. Een op tien bedrijfsleiders zweert bij volledige aanwezigheid op het werk. Dat blijkt uit enquête bij 280 bedrijven. Nochtans staan negen op tien bedrijven positief tegenover het ‘hybride werken’. De evenwichtsoefening tussen werken op kantoor en thuiswerk heeft zijn volle potentieel nog niet bereikt, stellen experts van Acerta en KU Leuven.

Alternatieve mobiliteit bij rekrutering: het is maar een begin

Uit onderzoek van een HR-dienstverlener bij 300 Belgische werkgevers blijkt dat 61 procent van de leidinggevenden stelt dat een bedrijfswagen een belangrijke factor is bij het vinden van nieuwe werknemers. Hoewel er meer en meer alternatieven zijn, blijft een wagen als deel van het loonpakket nog steeds zeer populair.

Nieuw soort werknemer: de corona-zwijger

Als gevolg van het vele thuiswerken lieten werknemers minder spontaan van zich horen op het werk. Ook leidinggevenden hadden minder mogelijkheden om hun beslissingen informeel af te toetsen. Leidt dit tot een explosie van onuitgesproken kwesties op de werkvloer of valt dit nog mee? Onderzoekers van Antwerp Management School (AMS) vroegen het zich af en voerden onderzoek naar de impact van de pandemie op het fenomeen van werknemersstilte (‘employee silence’) en werknemersparticipatie (‘voice’).

Veel meer werkvolk gezocht, maar hoe het te vinden?

Volgens een enquête bij 520 Belgische werkgevers plant een op twee zijn personeelsbestand tegen eind december 2021 uit te breiden, terwijl een op vijf een inkrimping van het personeelsbestand verwacht. Het optimisme overheerst opvallend. Maar zullen de toenemende vacatures kunnen ingevuld worden en hoe?

Wat motiveert uw (toekomstige) pappenheimers?

Uit een studie van een HR-dienstverlener blijkt dat 25 procent van de Belgische werknemers het loon niet beschouwt als de belangrijkste bron van motivatie op het werk. Bovendien beschouwt 48 procent de inhoud van het werk als de belangrijkste bron van dagelijkse motivatie. Om de poen is het lang niet iedereen te doen. Geld blijft belangrijk, maar wat nog?

Gezond thuiswerken: Werken heruitvinden in vier stappen

Thuis geconcentreerd en comfortabel werken met respect voor de fysieke gezondheid en het mentaal welzijn: het afgelopen anderhalf jaar leerden we dat het niet voor elke medewerker evident is. De afstand tot collega’s en leidinggevenden zorgt voor een bijkomende mentale belasting, terwijl een niet-aangepaste werkplek oorzaak is van bijkomende rug-, nek- en schouderklachten. Elita Schildermans, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Mensura, licht toe hoe HR gezond thuiswerken kan faciliteren.

Vierdaagse werkweek met behoud van fulltime salaris: weer een experiment

De IT-werkgever Infolearn is naar eigen zeggen een van de eerste organisaties in de Benelux die ‘het nieuwe werken’ praktisch vormgeeft op basis van (internationaal) onderzoek, feedback van medewerkers en lessen op basis van werken tijdens de pandemie. Het nieuwe HR-concept, dat vanaf september 2021 effectief is, omvat drie belangrijke componenten: hybride werken op kantoor, thuis en bij de klant, een persoonlijk mobiliteitsbudget voor alle medewerkers en een vierdaagse werkweek met behoud van fulltime salaris.

Bijna geen Belgische werknemers hebben mobiliteitsbudget

Volgens een studie van een HR-dienstverlener krijgt momenteel slechts 4 procent van de Belgische werknemers een mobiliteitsbudget van hun werkgever. Van zij die een bedrijfswagen hebben, zegt 25 procent zegt bereid te zijn die in te ruilen voor een mobiliteitsbudget. Nog eens 22 procent ziet dat enkel zitten onder bepaalde voorwaarden. Werk aan de mobiliteitswinkel.

Waarom bevrijden mensen zich niet van een destructieve baas?

Medewerkers die slachtoffer worden van psychologisch misbruik door hun leidinggevenden ondernemen lang niet altijd stappen om hun situatie te veranderen. Integendeel. Ze lijden vaak voor langere tijd en voelen zich dus langdurig angstig, depressief en ongelukkig. Arbeid- en organisatiepsychologen onderzochten de vraag waarom het zo moeilijk is voor mensen om zichzelf te bevrijden van een destructieve baas.

Long COVID: nieuw ziektebeeld belemmert functioneren op het werk en creëert onbegrip

Al meer dan 1 miljoen Belgen raakten besmet met het coronavirus. Veel mensen die de ziekte doormaken, kampen weken tot maanden later nog met klachten. Met ernstige hinder in hun leven en werk tot gevolg, inclusief het onbegrip dat vaak gepaard gaat met onbekende ziektebeelden. Daarom moeten werkgevers ‘Long COVID’ erkennen als ziektebeeld en voldoende aandacht besteden aan een goede re-integratie.

Twee op drie bedienden wil dit jaar een of meer opleidingen volgen

Twee op drie bedienden – vooral jongeren – zouden dit jaar nog graag een of meer opleidingen willen volgen. Een op vier zou zelfs van job veranderen als hen daar meer opleidingen worden aangeboden. Opleidingsorganisatie Cevora liet door iVOX een onderzoek uitvoeren over het belang van opleiding in bedrijven.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen