Persoonlijkheid afleiden uit selfies met artificiële intelligentie?

Artificiële intelligentie kan persoonlijkheidstrekken beter afleiden van een selfie dan menselijke beoordeelaars, zo suggereert nieuw onderzoek. Al geldt dit enkel voor consciëntieusheid. Ook zijn de voorspellingen nauwkeuriger bij vrouwen dan bij mannen. We signaleren dit voor wat het waard is.

Aantal ziektedagen daalde in april

Werknemers hebben zich in april minder ziekgemeld dan in dezelfde maand vorig jaar. In maart steeg het percentage geregistreerde ziekte-uren nog sterk. Tijdelijke werkloosheid en telewerken zijn een mogelijke verklaring. Tegelijk toont de stijging van de afwezigheden langer dan een maand de impact van covid-19 op de werkvloer.

Dubbel vakantiegeld is (bijna) betaald, nu nog de vakantie plannen

Meer dan 70.000 bedienden in de privésector kregen hun dubbel vakantiegeld al in de eerste vier maanden van dit jaar. Het gaat vooral om werknemers in grote bedrijven. Al stelt zich de vraag hoe werknemers hun opgespaarde verlofdagen nog zullen inplannen dit jaar.

Veel bedrijven communicatief niet voorbereid op coronacrisis

Een op drie van een staal grote bedrijven in ons land had geen crisiscommunicatieplan toen corona uitbrak, waardoor ze onvoldoende voorbereid waren om efficiënt te communiceren. Driekwart van de bedrijven zal het extra online aanbod dat ze creëerden - zoals webinars en online trainingen - ook na corona behouden. En vier op tien grote bedrijven wil na deze crisis meer investeren in interne communicatie, want die heeft de relatie met de medewerkers verbeterd.

Jongeren zijn de pineut

18 tot 34-jarigen lijden het meeste onder de quarantainemaatregelen ten gevolge van de coronacrisis. Ze kampen niet alleen met meer angstgevoelens, ook de economische repercussies treffen hen harder.

Multitasken maakt ongelukkig

Een verslag maken en tegelijk inkomende mails beantwoorden. Verschillende taken tegelijk uitvoeren of multitasking behoort tot de dagelijkse bezigheden van kenniswerkers. Nieuw onderzoek toont nog eens het negatieve effect van multitasken: het zorgt voor verdriet en zelfs angst, wat op zijn beurt een negatieve impact heeft op de bedrijfscultuur.

Gratis omscholen tot verpleegkundige?

Personen die hun baan verloren door de coronacrisis krijgen de mogelijkheid zich gratis om te scholen tot verpleegkundige. Tijdens de reoriëntatieopleiding krijgen de cursisten ook een vergoeding. Met dit voorstel wil minister van Sociale Zaken Maggie De Block voor een nieuwe instroom van verpleegkundigen zorgen.

Bijna 28.000 online-opleidingen bij VDAB in april

In april 2020 waren er bijna 28.000 inschrijvingen voor een online-opleiding, dat zijn er ongeveer 20.000 meer dan in april 2019. Om het aanbod nog uit te breiden en het online leerplatform te versterken, voorziet de Vlaamse regering in 4 miljoen euro extra.

Meer autoverkeer maar structurele files zijn nog niet terug

Sinds de heropening van de bedrijven op 4 mei, groeit het verkeer weer gestaag aan. In de tweede week van mei werden meer sociale contacten toegestaan en gingen de winkels weer open. Van maandag 11 mei tot en met vrijdag 15 mei nam het autoverkeer daardoor toe met 10 procent.

Wat met massaal uitgestelde vakantiedagen?

Werknemers lieten dit jaar massaal hun paasvakantie schieten. Arbeiders namen in april 59 procent minder vakantie dan in dezelfde maand vorig jaar. Bij bedienden bedroeg de daling 50 procent. Wat kunnen werkgevers doen om in het najaar niet met te weinig personeel geconfronteerd te worden door een opstoot van het aantal vakantiedagen?

Helft meer tijdelijke werklozen in april

Het aantal tijdelijk werklozen is in april met de helft gestegen in vergelijking met eind maart. Meer dan een op drie bedienden en meer dan de helft van de arbeiders zat afgelopen maand minstens één dag tijdelijk werkloos thuis.

Holebi-fobie op werkplek te weinig serieus genomen

Unia opende vorig jaar een recordaantal dossiers over discriminatie van holebi’s. Voor het eerst gaan de meeste dossiers over incidenten op het werk, gevolgd door haatboodschappen in de media en agressie op straat. Ook op dit vlak doet corona geen deugd.

Farmaceutische sector meest aantrekkelijke

De farmaceutische industrie was de voorbije tien jaar de meest aantrekkelijke sector, met Janssen Pharmaceutica als absolute topper. Disruptieve merken zoals Google en Apple daarentegen hebben de voorbije jaren van hun aantrekkelijkheid verloren.

Ontslaan omwille van corona: is dat wel een goed idee?

De coronacrisis snijdt bij veel bedrijven diep. Een rapport van Deutsche Bank suggereert echter dat bedrijven moeten voorkomen werknemers te ontslaan als ze heelhuids door de crisis willen komen. Medewerkers zijn immers belangrijker dan ooit.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen