< Terug naar overzicht

1 op de 10 bedrijven organiseert geen sociale verkiezingen

In meer dan 10 procent van de bedrijven is er geen enkele kandidaat voor de sociale verkiezingen. Het gaat voornamelijk om kleine bedrijven.

Vooral bij de kleine bedrijven hebben zich geen kandidaten gemeld voor de sociale verkiezingen. Maar bij de ondernemingen met meer dan honderd werknemers gaat het ook nog om 4 procent van het totaal. Zij hebben geen kandidaturen ontvangen voor de ondernemingsraad, noch voor het preventie- en beschermingscomité. Er zouden zelfs een aantal bedrijven bij zijn die meer dan 300 werknemers in dienst hebben. Dat blijkt uit een telling van de HR-dienstverlener Acerta.

Informeel overlegmodel

De belangrijkste reden voor de afwezigheid van kandidaten in kleinere ondernemingen is dat er meestal een goed werkend, vaak informeel, informatie- en overlegmodel bestaat tussen werkgever en werknemers waarbij de werkgever zelf nog heel aanspreekbaar is.

Bij grote ondernemingen, die vooral jongere en hogergeschoolde bedienden in dienst hebben, is er minder animo voor het ondernemingsoverleg. Bedienden zijn bovendien minder vaak aangesloten bij een vakbond dan arbeiders.

De sociale verkiezingen vinden dit jaar plaats in de periode van 9 tot 22 mei.

Bron: Trends (trends.knack.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen