< Terug naar overzicht

1 op de 3 werknemers verwacht te werken tijdens zijn verlof

Een derde (32 procent) van de werknemers verwacht tijdens zijn verlof te worden gestoord. Nog eens een derde (33 procent) van de werknemers zegt dat zijn werkgever verwacht dat hij buiten de werkuren zijn gsm opneemt of e-mails beantwoordt. Neemt de prestatiedruk alsmaar toe?

Uit het onderzoek van Delta Lloyd Life blijkt dat, hoewel meer dan de helft (55 procent) van de werknemers in België zijn werk graag doet, 40 procent een constante druk ervaart. Voor 23 procent van de werknemers zijn 50 urenweken eerder regel dan uitzondering. Een kwart (25 procent) van de werknemers geeft aan dat hij vrijwel onmiddellijk zijn e-mails moet beantwoorden van zijn werkgever. 46 procent heeft het gevoel dat zijn werkgever eerder bezig is met hoeveel en wanneer er wordt gewerkt, dan met het resultaat ervan.

Pleidooi voor mensgericht ondernemen

De cijfers uit het onderzoek bevestigen dat ‘het nieuwe werken’ op dit moment eerder illusie dan realiteit is. Een niet-wenselijke situatie die werkgever en leidinggevende kunnen kantelen, mits de nodige inspanningen. Mensgerichter leidinggeven zou miljarden besparen, zo stelt Rebekka Rogiest in het recent uitgegeven boek ‘Ze maken ons kapot, meneer’. De alsmaar groeiende cijfers over afwezigheid op het werk wegens ziekte leggen andermaal de vinger op de wonde. De kosten van langdurig absenteïsme zouden oplopen tot 6,5 miljard euro per jaar, meer dan de werkloosheidsuitkeringen.

Cijfers van het RIZIV tonen aan dat vorig jaar 346.971 Belgen langer dan een jaar ziek thuis zaten, van wie 122.825 wegens psychosociale aandoeningen. In die optiek liet ook directeur-generaal Paul Tousseyn van de inspectiedienst die toezicht houdt op het welzijn op het werk, eerder deze maand nog van zich horen. Hij stelde dat de dienst gaat controleren of werkgevers voldoende ondernemen om hun werknemers te behoeden voor een burn-out, een maatregel die eigenlijk al sinds september 2014 aan bedrijven is opgelegd, ongeacht hun grootte.

Bron: Delta Lloyd Life (deltalloydlife.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen