< Terug naar overzicht

1 op de 4 uitzendkrachten in de zorgsector is 50-plusser

Uitzendarbeid bestaat al meer dan 60 jaar in België. Minder bekend is dat er ook al enkele decennia sprake is van gespecialiseerde uitzendarbeid. De afgelopen kwarteeuw gingen maar liefst 30.000 mensen via deze specialisatie aan de slag als verpleegkundige, zorgkundige, kinderverzorger of persoonlijk assistent. Een kwart van hen is ouder dan 50 jaar.

Het profiel van gespecialiseerde uitzendkrachten verschilt nogal wat van het profiel van de gemiddelde uitzendkracht. Zo is 43 procent van de zorguitzendkrachten ouder dan 40 en is bijna 1 op de 4 zelfs ouder dan 50 jaar. Daarmee ligt de gemiddelde leeftijd een stuk boven die van de uitzendkracht in het algemeen (11 procent van de totale uitzendpopulatie is 50-plusser). Bovendien is 80 procent van de zorguitzendkrachten vrouw, ten opzichte van 39 procent van het totaal aantal uitzendkrachten. Het grootste verschil zit echter bij het motief voor uitzendarbeid.  

2 op de 3 zorguitzendkrachten zijn immers bijverdieners die volgens hun eigen beschikbaarheden ingezet worden in flexibele pools om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen in tal van zorginstellingen en ziekenhuizen. Ter vergelijking: in de totale uitzendpopulatie bedraagt het aandeel bijverdieners slechts 10 procent.  

Flexibiliteit  

Heel wat verpleeg- en zorgkundigen startten hun loopbaan in een voltijdse betrekking, maar schakelden over naar een deeltijdse baan om hun job en gezin beter te kunnen combineren. Van zodra ze vervolgens opnieuw wat ruimte krijgen in hun planning, kloppen ze aan voor een bijbaan volgens een uurrooster dat hen het beste past.  

De cijfers tonen ook aan dat mensen bereikt worden die op een bepaald moment minder gingen werken of wilden stoppen met werken. Zo worden competente en ervaren zorg- en verpleegkundigen terug naar een sector geleid die gebukt gaat onder de schaarste aan gekwalificeerd personeel.  

Bron: Randstad (randstad.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen