Thuiswerk productiever dan kantoorwerk

Een meerderheid van de thuiswerkers is thuis productiever dan op kantoor. Dat leert een grootschalig Nederlands onderzoek onder ruim 40.000 kantoorwerkers bij onder meer de Rijksoverheid. Een goed evenwicht werk-privé en de tevredenheid over thuiswerken hebben een aanwijsbare positieve invloed op de productiviteit van thuiswerkers.

Welzijn op het werk: van crisismanagement naar betere toekomst?

Na een jaar corona rapporteren Amerikaanse werknemers dat toegenomen angst, stress en slapeloosheid hebben geleid tot een slechtere mentale gezondheid en emotioneel welzijn. Ondertussen denken minder dan drie op tien werkgevers dat hun welzijns- en zorgprogramma’s effectief geweest zijn. De meeste werkgevers stippen ook aan dat stress en burn-out het grootste probleem zijn, als gevolg van toegenomen zorgnoden en een gebrek aan sociale contacten. De inzichten zijn ook voor ons relevant.

Driekwart van werknemers is tevreden over ontwikkelingskansen

In België zegt 75 procent van de werknemers tevreden te zijn met de ontwikkelingsmogelijkheden in hun bedrijf. Daarmee behoort België tot de betere helft van de klas. Dit cijfer is opvallend in vergelijking het Europese gemiddelde, waar 70 procent tevreden is en 30 procent van de werknemers van mening is dat hun werkgever niet genoeg ontwikkelingskansen biedt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: niet gezond voor CEO’s van multi’s?

Vorig weekend werd Emmanuel Faber buiten gekieperd bij voedingsmultinational Danone. Niet omdat hij een ‘Van Avermaetje’ gepleegd had, wel integendeel. Neen, hij was te transparant, te sociaal, te milieubewust. Faber was sinds 1997 in dienst bij Danone en volgde Franck Riboud, zoon van de legendarische stichter Antoine, eind 2017 op als PDG. In 2014 was hij al directeur-général geworden. Riboud had zijn rechterhand Faber zelf gekozen, omwille van zijn capaciteiten, maar ook voor zijn sociaal en ecologisch engagement. Riboud noemde de sobere Faber ook wel eens de ‘monnik-soldaat’. Wat liep er fout?

Britse Ubers zijn werknemers: hek van de dam?

Het Britse Hooggerechtshof kwalificeerde de medewerkers als werknemers. De meer dan 70.000 Uber-chauffeurs zijn niet langer zelfstandigen die alleen per rit worden betaald. Zo krijgen ze een minimumloon per uur, vakantie en pensioenrechten. Hiermee is waarschijnlijk het hek van de dam voor andere landen. Als het extreem-liberale Verenigd Koninkrijk al de toon zet…

Emotionele uitputting bij leidinggevenden: het effect van geven en krijgen

Vrouwen dringen steeds vaker door tot de top van de bedrijfspiramide. Op zich goed nieuws. Maar vrouwelijke leidinggevenden zijn meer emotioneel uitgeput dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van Danielle Liesenborghs, bedrijfspsychologe en zelfstandige trainer/consultant, en Karin Proost, universitair docent aan de Open Universiteit in Nederland. Maar er is meer.

Vooral thuiswerkers verwaarlozen hun gezondheid

Een jaar coronacrisis heeft het land qua gezondheid in twee kampen verdeeld: ongeveer een derde van de Belgen vond troost in zetelhangen en comfort food, terwijl een ander derde zich net volop uitleefde in sport en gezonde voeding. Zo blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen. Thuiswerkers hebben hun gezondheid het sterkst verwaarloosd.

Zorgsector kampt met 36 procent meer ziekteverzuim dan andere sectoren

De ziektecijfers in de zorg liggen maar liefst 36 procent hoger dan het gemiddelde over alle sectoren heen. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta. Coronabesmettingen bij het zorgpersoneel zijn niet de enige oorzaak van het ziekteverzuim. Ook de maandenlange psychosociale druk eist zijn tol, stelt IDEWE.

Ook de Grote Bazen hebben het knap lastig

Kent u de HNWI’s? Dat zijn de high-net-worth individuals, zeg maar de senior executives. Een bedrijf dat aan zorgverzekeringen en in sommige landen ook aan zorgfaciliteiten doet liet een professionele enquête uitvoeren in wat u kent als Noord-Amerika en EMEA bij zowat 2.000 hoge pieten (M/V/X). En wat dacht u? Ook zij hebben veel last van corona, welzijnsgewijs. Enkele resultaten.

Marijke Verbruggen (KU Leuven) en Kathelijne Verboomen (Acerta). “Een schok kan zaken in beweging brengen”

Vragen over evaluaties en wat de impact is van de coronacrisis, over verloning en waarop u die liefst zou baseren, over de toekomst van thuiswerk in uw organisatie, over de krapte op de arbeidsmarkt, over... In samenwerking met HR Square vroegen de experten van Acerta en KU Leuven u de kleren van het lijf. Met twee van die experten gaan we in alle resultaten op zoek naar een rode draad. Timothy Vermeir

Veel vrouwen verstoppen symptomen van menopauze op het werk

Volgens een internationale poll in opdracht van het telecombedrijf Vodafone verstopt 33 procent van de ruim 5.000 respondenten (vrouwen in de menopauze) de symptomen en zegt 62 procent dat de traditie een invloed had op hun werk. Dit leidt tot bezorgdheid over stigmatisering. Veel werkgevers zouden onvoldoende inzetten op ondersteuning en training van leidinggevenden om hieraan te verhelpen.

Bijna helft vrouwen gaat voor deeltijds, al dan niet gewild

Bij nieuwe aanwervingen gaan vrouwen bijna twee keer zo vaak deeltijds werken dan mannen. Zowel bij mannen als bij vrouwen lag het percentage deeltijdse contracten in 2020 hoger dan in 2019 (+ 9 procent en + 5,4 procent). De jongste en oudste leeftijdsgroepen (<25 en 60+) startten het vaakst in deeltijds dienstverband. In de leeftijdsgroep 45-54 is het overwicht deeltijds werkende vrouwen het grootst: zij gaan 3,5 keer vaker deeltijds werken dan mannen.

Hoe doet HR het in de crisis? Goede vraag met verschillende antwoorden.

Hoe kijken uzelf, de C-mannen en -vrouwen naar HR tijdens en na corona? Dat was de centrale vraag in een enquête bij ruim 1.500 respondenten uit de drie categorieën door HR-dienstverlener Sage. Zij kwamen uit het VK, de VS, Canada en Australië. Wij geven u de highlights voor wat ze waard zijn en ter overweging. Het zal u niet verbazen dat de percepties en verwachtingen niet altijd overeenstemmen.

Positie van vrouwen op het werk: België doet het niet slecht, maar alles kan beter

Gisteren was het Internationale Vrouwendag. Voor een combinatie van vijf belangrijke indicatoren over de economische positie van vrouwen – de gelijkheid van inkomens mannen, het percentage werkende vrouwen (zowel in absolute termen als ten opzichte van mannen), het werkloosheidspercentage en het percentage vrouwen met een voltijdse baan – doet België het volgens OESO-statistieken niet slecht. Vooral qua loon zit het bijna goed, maar nog niet helemaal…

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen