Meer sociale inspectie voor coronacontroles? No problemo.

Voor de kerstvakantie werd al aangekondigd dat er extra controles van de sociale inspectie zouden komen op het respecteren van het verplichte thuiswerk. Daarvoor zou een indrukwekkend leger van ongeveer 500 (waarschijnlijk mondgemaskerde) inspecteurs worden ingezet. Sinds deze week gebeurt het. Geen groot probleem, blijkbaar. De werkgeversorganisaties lieten hun luidsprekers zwijgen of dempen. Misschien is dit een goed teken? Of niet?

Veel meer werk noodzakelijk: geen dag te verliezen. Wat doet u eraan?

Indien België, zoals de regering wil, in 2030 de werkgelegenheidsgraad wil opkrikken tot 80 procent, dan zijn er 600.000 extra banen nodig, een verdubbeling van de huidige prognoses. Dat leert een nieuwe studie van Agoria over de Belgische arbeidsmarkt. Om al die jobs in te vullen, zullen bovendien veel meer mensen zich naar de arbeidsmarkt moeten begeven. En snel. De verdienste van deze werkgeversfederatie is dat zij met haar analyse de coronagekte opzij schuift en kijkt naar de middellange termijn. Zij doet een beroep op u.

‘Kopen’ en ‘opbouwen’ van talent gaan (nog altijd) voor op ‘huren’

Belgische werkgevers geven de voorkeur aan het aanstellen van vast personeel voor nieuwe posities. Een op twee vacatures wordt ingevuld door een vaste werknemer. Dat leert een onderzoek in elf Europese landen. Drie op tien posities worden ingevuld door eigen werknemers om te scholen. Minder dan een op vijf wordt ingevuld door flexibele werknemers. Zo is België samen met Zwitserland en Oostenrijk het land met de minste flexibele contractvormen uit het lijstje.

Aanpassingsvermogen van werknemers wordt belangrijkste vaardigheid

Aanpassingsvermogen wordt de belangrijkste vaardigheid voor werknemers in hun huidige of toekomstige job. In een onderzoek van de Antwerp Management School (AMS) en HR-dienstengroep Acerta zeggen twee op drie bedrijven dat ze het aanpassingsvermogen van hun personeel aan nieuwe situaties heel erg belangrijk vinden en dat ze er rekening mee houden tijdens het rekruteringsproces. Voor corona hield amper een kwart rekening met het aanpassingsvermogen van hun medewerkers aan nieuwe situaties.

Corona is good for you, HR

Dankzij de coronacrisis zijn wereldwijd het vertrouwen van bedrijfsleiders in HR en de geloofwaardigheid van de professie stevig toegenomen. Dat is een bevinding van een enquête bij 3.630 executives buiten het domein. Komt het toch nog ooit goed met de CEO?

Mindfulness en meditatie: lees goed de bijsluiter

Meditatie is zoals medicatie: meestal heeft de therapie positieve gevolgen, maar bij sommige personen treden ernstige en ongezonde neveneffecten op. Dat leren we uit een review van vier onderzoekers, verbonden aan universiteiten in Brazilië, de VS en het VK. Hoe gevaarlijk kan mindfulness zijn? De vraag is relevant omdat meditatie ook in HR goed doorgedrongen is en zelfs enkele Bekende Bedrijfsleiders haar promoten.

Meeste (maar lang niet alle) Nederlandse HR-professionals vinden automatiseren HR slecht idee

Drie op vijf (61 procent) HR-professionals zijn van mening dat HR gaat over menselijk contact en daarom niet geautomatiseerd moet worden. Toch is de groep believers flink groot. Opvallend is ook dat Nederlandse HR-professionals hun organisatie tegelijkertijd een hoge beoordeling (score 7,5 op 10) geven voor het nemen van voldoende stappen op het gebied van automatisering.

Telewerk en productiviteit: hoger of lager?

Uit de recentste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) trad naar voren dat iets minder dan de helft van de respondenten-werkgevers (46 procent) weet, denkt of denkt te weten dat telewerk een negatieve invloed heeft op de productiviteit. Hetzelfde percentage is van mening dat er geen negatieve impact is. Wat moeten we daarover denken?

Loon wordt belangrijkste drijfveer voor geluk op het werk

De coronacrisis doet de werknemers nog meer dan anders beseffen hoe belangrijk het loon is dat elke maand op de rekening wordt gestort. Meer dan de helft geeft aan dat een correct loon de belangrijkste factor is om gelukkig te zijn op het werk. Nochtans hebben velen er geen zicht op of ze effectief loon naar werken krijgen. Bijna zes op tien werknemers hebben geen idee hoe de werkgever hun loon en dat van hun collega’s bepaalt.

Het jaarlijks evaluatiegesprek: corona steekt er vaak stokje voor

Door corona verlopen de jaarlijkse evaluatiegesprekken in heel wat bedrijven anders dan vroeger. Slechts de helft van de ondernemingen zal de traditionele functioneringsgesprekken laten doorgaan zoals gepland. Drie op tien bedrijven passen zich aan de nieuwe realiteit aan en 15 procent houdt zelfs geen evaluaties. Het kan beter, maar of daarom het jaarlijkse ritueel moet terugkeren?

Toekomst van werk: we zien hem zoals we zelf zijn…

Hoe zal de toekomst van werk eruitzien? Orakels zijn er genoeg. Professor Nicky Dries (KU Leuven en BI Norwegian Business School) vroeg het aan verschillende soorten belanghebbenden, analyseerde en duidde de antwoorden. Zij doet ook aanbevelingen over hoe de kwestie kan aangepakt worden. Een sneak preview, met toestemming.

Voorlopige uitslagen sociale verkiezingen: weinig beweging, of toch een beetje?

Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Zo kan men op het eerste gezicht de (voorlopige) uitslagen van de sociale verkiezingen goed samenvatten. De krachtsverhoudingen tussen de groene, rode en blauwe vakbondsfamilies wijzigden niet of nauwelijks. Maar zit er misschien toch iets interessants verscholen achter de algemene cijfers?

Vlaamse werkloosheidscijfers: prelude tot een drama?

Eind november 2020 telde Vlaanderen 189.699 niet-werkende werkzoekenden. Dit is een stijging met 6,7 procent tegenover een jaar eerder. De sterke impact van de coronacrisis blijft dus zichtbaar in de werkloosheidscijfers, met zelfs een toename van het jaarlijkse stijgingsritme tegenover vorige maand. Deze cijfers bevatten niet de tijdelijke werkloosheid. Dit baart grote zorgen omdat er een massa ontslagen zit aan te komen na het einde van de ‘coronaregelingen’. Wat dan?

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen