Interne mobiliteit bevordert retentie

Werknemers die doorstromen naar een nieuwe functie in een ander departement of promotie maken, blijven langer in de organisatie. Maar ook managers en empowerment hebben een impact op retentie.

Covid-19 beroepsziekte voor personeel gezondheidszorg

De besmetting met het coronavirus is erkend als beroepsziekte voor het personeel uit de gezondheidszorg. Het longvirus moet wel bevestigd zijn door een laboratoriumtest. Zorgpersoneel loopt volgens het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s Fedris een verhoogd risico.

Thuiswerk mogelijk in 95 procent organisaties

De coronacrisis dwingt bedrijven en medewerkers zich in snel tempo aan te passen om de crisis het hoofd te kunnen bieden. Bedrijven maken massaal gebruik van thuiswerk en tijdelijke werkloosheid. Ook is het nog onzeker of geplande loonsverhogingen worden doorgevoerd.

Procedure sociale verkiezingen stopt vanaf dag X+36

De vierjaarlijkse sociale verkiezingen die dit jaar zouden gehouden worden tussen 11 en 24 mei worden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dinsdag hebben de sociale partners in de Groep van Tien een informele consensus bereikt over de collectieve opschorting van de sociale verkiezingsprocedure.

Oproep tot thuiswerken wordt goed opgevolgd

Vorige week donderdag riep de federale overheid op zoveel mogelijk thuis te werken. De oproep werd door veel werknemers opgevolgd. Zo blijkt uit de coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. Al waren sommige werkgevers nog steeds hardleers begin deze week: tien procent gaf toen geen toestemming om thuis te werken, ook al kon dit volgens de betrokken werknemers.

COVID-19 kan wereldwijd 25 miljoen banen kosten, zegt Internationale Arbeidsorganisatie

De COVID-19-pandemie veroorzaakt een economische en arbeidsmarktcrisis die de wereldwijde werkloosheid kan doen stijgen met bijna 25 miljoen, zo lezen we in een nota van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Een internationaal gecoördineerde beleidsreactie, zoals tijdens de financiële crisis van 2008-2009, zou de impact op de wereldwijde werkloosheid gevoelig beperken.

Thuiswerkers door coronavirus doelwit van phishingaanvallen

Cybercriminelen maken misbruik van het feit dat steeds meer mensen moeten thuiswerken vanwege het coronavirus. In phishingmails worden thuiswerkers aangespoord om de nieuwe bedrijfsprocedures over het virus te lezen. Hiervoor moeten zij inloggen op een nagemaakte OneDrive-pagina. Securityspecialist Mimecast heeft in korte tijd honderden van dit soort e-mails voorbij zien komen.

COVID-19: HR Square en informatiebronnen

Zoals we dat voor de coronacrisis deden en ook erna zullen doen, gaat het HR Square-team gewoon (hoewel een beetje meer gestresseerd, net zoals u) volle bak door met het vervullen van zijn missie: u goed informeren. Tijdens elke oorlog moeten de producten en diensten die u ondersteunen, verzekerd worden.

Sociale verkiezingen uitgesteld

De vierjaarlijkse sociale verkiezingen die dit jaar zouden gehouden worden tussen 11 en 24 mei, worden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daarover kwam een consensus tot stand tussen de organisaties van werkgevers en werknemers in de Groep van Tien. De sociale gesprekspartners overleggen over hoe de zaak zal aangepakt worden. Federaal minister van Werk Muylle moet nog formeel akkoord gaan, maar bij een unaniem advies van werkgevers en werknemers is dit slechts een formaliteit.

HRPro covid-19 HUB

De beroepsvereniging HRPro zette een online informatie- en adviesplatform op naar aanleiding van de coronacrisis, specifiek voor HR-professionals. De informatie wordt geregeld aangepast en aangevuld.

Verbetert kantoorjungle welzijn medewerkers?

Groen in de werkomgeving wint aan populariteit. Planten in de werkomgeving worden steeds meer in verband gebracht met gezondheid van de gebruikers. Ze zouden een positieve bijdrage leveren aan het comfort, de beleving en het welzijn van medewerkers. Een uitgebreid literatuuronderzoek en meta-analyse van de Technische Universiteit Delft biedt aanwijzingen.

Soepelere regeling systeem tijdelijke werkloosheid

De RVA publiceerde naar aanleiding van de coronacrisis een lijst met antwoorden op veel gestelde vragen over tijdelijke werkloosheid. De FAQ Tijdelijke Werkloosheid wordt continu bijgewerkt aan de hand van de vragen die vanop het terrein worden gesteld. Om vertragingen te vermijden adviseert de RVA om de aanvragen online te doen.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen