< Terug naar overzicht

30.000 nieuwe jobs (maar vooral interim)

De arbeidsmarkt laat een pril herstel optekenen: er kwamen 30.000 nieuwe jobs bij op een jaar tijd, maar dan wel voornamelijk op interim-basis. De meeste industriƫle sectoren verliezen terrein, maar ook de banken en de post- en telecomsector doen het slechter. Opvallende winnaars zijn de bewakingsdiensten en de landbouw.

In één jaar tijd, tussen de zomer van 2014 en de zomer van 2015, zijn er 210.000 jobs bijgekomen en 180.000 verdwenen. Netto zijn er dus 30.000 jobs extra in België, al is ongeveer de helft daarvan interim-arbeid.

Crisis doet aarzelen

“De crisis zit nog in de buik”, verklaart professor Ludo Struyven van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving HIVA van de Leuvense universiteit. “Veel bedrijven breiden wel uit, maar doen dat via interim-jobs omdat ze nog aarzelen om mensen een vast contract te geven.”

Die aarzeling ziet Struyven trouwens ook bij de werknemers zelf: ze wisselen opvallend weinig van job en blijven hun werkgever uiterst trouw. Het zijn vooral de gevestigde bedrijven die jobs creëren, door uit te breiden of door de jobs die in de crisis waren geschrapt, nu weer in te vullen.

Stijgers en dalers

Een opvallende stijger is de sector van de bewaking en de opsporingsdiensten. Maar ook de landbouw gaat erop vooruit. De grootste verliezer is de bouwsector. Tussen 2006 en 2007 won de bouw nog 6400 jobs, terwijl er nu sprake is van een verlies van 6700 banen.

Ook de overheid verliest terrein. Doorgaans wordt aangenomen dat de industrie achteruitgaat en de dienstensectoren arbeidsplaatsen winnen, maar Struyven nuanceert dat beeld. Tot de bankencrisis zat de tewerkstelling in de banken in de lift, maar sinds 2007 gingen daar al 6700 jobs verloren. Alleen al tussen de zomers van 2014 en 2015 liep het verlies op tot een kleine 2000 banen. “Die trend zal zich sterk voortzetten”, voorspelt de Leuvense professor. “Er is duidelijk een grote automatisatie aan de gang in de bankwereld die tot zwaar jobverlies leidt.”

Nog een sector met fors banenverlies is de post en telecommunicatie. In de industrie zijn het vooral de autoassemblage en machinebouw die banen afstoten. Al jaren een groeier, daarentegen, is de farmaceutische sector, al gaan de nieuwe jobs vooral naar Wallonië. Ten slotte boekt ook de afvalverwerking een opvallende vooruitgang.

Bron: Het Nieuwsblad (nieuwsblad.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen