< Terug naar overzicht

6656 euro: de kostprijs per medewerker van privésurfen op het werk

Velen maken er zich wel eens schuldig aan: privésurfen op het werk. Smartphones, tablets en lange uren achter de werkcomputer dragen bij aan die verleiding. Een beetje ontspanning kan geen kwaad, toch?

Verlies van 5 werkweken 

Blijkbaar is privésurfen niet zo onschuldig als het lijkt. De gemiddelde Europese medewerker spendeert 50 minuten per dag aan privé-internetgebruik op de werkvloer. Iets dat natuurlijk negatieve gevolgen heeft voor de productiviteit van de medewerker. 50 minuten surftijd per dag doet de productiviteit met 10,2% achteruitgaan.

Olfeo, het bedrijf dat onderzoek deed naar het internetgebruik bij verschillende bedrijven, rekende uit dat deze 50 minuten leiden tot het verlies van minstens 5 werkweken per jaar. Iets dat een bedrijf jaarlijks 6656 euro per medewerker kost.

Sociale media

Het is geen verrassing dat Facebook in Europa met stip op nummer 1 staat als meest bezochte site tijdens de werkuren, gevolgd door YouTube en Wikipedia. Dat is ook het geval voor de Belgische medewerkers die verder vooral geïnteresseerd zijn in blogs en verschillende fora, terwijl een Duitser eerder nieuwssites zal frequenteren. De Franse werkende bevolking is volgens het onderzoek dan weer het minst aangetrokken tot sociale netwerken.

Nuancering

Hoewel Olfeo beweert dat medewerkers die tijd investeren in privésurfgedrag minder productief worden, zijn er studies die dit tegenspreken. Olfeo heeft er dan ook baat bij om werkgevers erop te wijzen dat surfend personeel hen geld kost. De hoofdactiviteit van het bedrijf is namelijk om software te leveren die bedrijven toelaat om bepaalde sites voor hun werknemers te blokkeren en het internetgedrag van hun werknemers te analyseren en te filteren.

De meningen over het effect van een vrij internetgebruik op het werk zijn dus verdeeld. Ongetwijfeld kost privesurfen op het werk de organisatie heel wat verloren werkuren. Het is echter een illusie te streven naar medewerkers die een hele dag opperst geconcentreerd achter de computer zitten.

Bron: Jobat (jobat.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen