< Terug naar overzicht

70 procent minder outplacementweigeringen in 2016 door wijziging wetgeving

De outplacementwetgeving heeft in 2016 een sterke daling van het aantal weigeraars met zich meebracht. Tot 2015 sloeg gemiddeld drie op de vier medewerkers het aanbod van outplacement af, het voorbije jaar was dat nog slechts één op de twintig.

Werknemers die ontslagen worden en een opzeg hebben van minstens dertig weken, hebben sinds 2014 recht op outplacement. In geval van contractbreuk zal de werknemer het outplacementtraject grotendeels zelf financieren doordat de werkgever 4 weken verbrekingsvergoeding mag inhouden om te investeren in outplacement. Tot 31 december 2015 kon de werknemer outplacement weigeren en dan had hij toch recht op zijn volledige verbrekingsvergoeding. Sinds 2016 mag de werkgever de vier weken verbrekingsvergoeding altijd inhouden, ongeacht of de werknemer de outplacement aanvaardt of weigert.

De wijziging zorgde ervoor dat het aantal werknemers die outplacement weigerde, sterk daalde van 75 procent in 2015 naar nog slechts 5 procent in 2016. Ook als de werknemer outplacement weigert, wordt zijn contractbreukvergoeding met vier weken verminderd, waardoor nog slechts een kleine minderheid outplacement weigert.

Win-winsituatie

Selectieprocedures duren meestal langer dan gehoopt en ook valabele kandidaten moeten afwijzingen incasseren. Het risico bestaat dat men ‘sollicitatiemoe’ wordt. Outplacement is daarom geen overbodige luxe: een coach stimuleert de ontslagen werknemer om vol te houden, om zijn kwaliteiten extra in de verf te blijven zetten en op die manier sneller succesvol te solliciteren.

Ook voor de werkgever heeft outplacement belangrijke voordelen. Door het outplacementaanbod krijgt een ontslag toch nog een positieve dimensie. Het is de aanzet van een nieuwe start. En dit kleurt de perceptie van het ontslag ook bij de ex-collega’s anders.

Daarnaast is het ook interessant voor de nieuwe werkgever om te kunnen starten met een werknemer die - mede dankzij zijn outplacementsupport - doordacht kiest voor zijn jobaanbod. Een werknemer die een nieuwe job start waarin hij kan inzetten op wat hem energie geeft, wordt naar grote waarschijnlijkheid een gelukkige en loyale medewerker.

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen