< Terug naar overzicht

9 op de 10 Europese bedrijven niet klaar voor de digitale EU-markt

De meerderheid van de Europese bedrijven heeft nog voor 2020 uitbreidingsplannen op het Europese continent. Er moet dan ook dringend en stevig werk gemaakt worden van de 'digital single market'.

Veruit de meeste Europese bedrijven (92 procent) geven toe niet klaar te zijn voor de introductie van de digitale interne markt van de EU. Dat bevestigt nieuw onderzoek in opdracht van technologiebedrijf Ricoh. De introductie van de ‘digital single market’ lijkt de meest baanbrekende regeling van dit decennium te worden. Toch lijkt het erop dat miljoenen bedrijven niet zullen profiteren van deze nieuwe regeling. Daarmee laten ze een geschatte bijdrage van 415 miljard euro aan de Europese economie aan zich voorbij gaan.

Digitale interne markt?

Slechts de helft van de bedrijven (51 procent) weet überhaupt dat de door de EU voorgedragen digitale interne markt eind 2016 van kracht wordt. Het idee achter deze regelgeving is de standaardisatie van Europa’s online-markt, zodat dezelfde 'content', producten en diensten in heel Europa tegen dezelfde prijzen beschikbaar zijn. Uit het onderzoek, gehouden onder 1360 ondernemers in EU-landen, blijken bedrijven in Scandinavië (28 procent), België/Luxemburg (29 procent) en Portugal (30 procent) het minst op de hoogte.

De lage bekendheid met én voorbereiding op de digitale interne markt is vooral verontrustend, omdat op dit moment slechts 7 procent van de kmo’s in de EU handel drijft buiten de eigen landsgrenzen. Dit percentage moet omhoog om groei in de Europese economie te realiseren. En de meeste Europese bedrijven (65 procent) geven ook aan dat ze van plan zijn de komende vijf jaar uit te breiden naar andere Europese landen. Maar deze ambitieuze groeiplannen worden alleen realiteit als ze de digitale interne markt omarmen. Bedrijven in Oostenrijk, Hongarije en Scandinavië hebben de meeste plannen om in 2020 over de landsgrens heen te gaan.

(On)Geloof in de ‘digital single market’

Opvallend is ook dat ondanks de onbekendheid met de nieuwe regelgeving, veel respondenten wel denken dat de ‘digital single market’ verschillende voordelen oplevert:

  • Stijging aantal EU-klanten (56 procent).
  • Betere kansen om nieuwe markten te betreden (52 procent).
  • Verbetering van de efficiëntie in het eigen bedrijf (44 procent).

Daartegenover staat dat 24 procent van de onderzochte bedrijven aangeeft niet te geloven dat de digitale interne markt voordelen oplevert. Zorgen over de impact ervan op hun bedrijf spelen daarbij een rol.

Verder geeft 40 procent aan niet klaar te zijn voor toenemende concurrentie, 37 procent is bang voor de gevolgen daarvan en 34 procent denkt niet over voldoende financiële middelen te beschikken om de nieuwe kansen te grijpen. Een derde van de respondenten denkt dat de digitale interne markt alleen leidt tot onnodig veel extra regelgeving.

Denemarken, Zweden, Finland en Nederland zijn digitaal sterkste landen

Wellicht zijn bepaalde bedrijven minder enthousiast over de nieuwe regelgeving, omdat ze zich zorgen maken over de digitale capaciteiten van hun eigen land. Slechts 9 procent van de Europese ondernemers zegt dat hun eigen land 'erg sterk' is op het gebied van digitale technologie, vaardigheden en infrastructuur. Terwijl twee derde in de Scandinavische landen van mening is dat ze op het digitale vlak een sterke positie innemen, is dit aandeel in Polen en Spanje slechts een vijfde en in Frankrijk en Italië amper 15 procent.

Volgens de 'Digital Economy and Society Index' van de Europese Commissie vormen van de 28 EU-lidstaten, Denemarken, Zweden, Finland en Nederland samen de top van digitaal sterke landen in Europa en de rest van de wereld, terwijl Polen, Italië en Spanje zich in de zwakste helft van Europa bevinden.

Europese bedrijven die vooruitdenken, beginnen nu al met het stroomlijnen, digitaliseren en standaardiseren van hun processen en zullen daarmee een duidelijk concurrentievoordeel kunnen opbouwen. Als Europa met eigen bedrijven echt wil kunnen wedijveren met de digitale reuzen die traditioneel uit de VS en in toenemende mate ook uit China komen, is dit een onontbeerlijk proces.

Bron: Ricoh (ricoh.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen