< Terug naar overzicht

‘Activ84worK’: chronisch ziek en toch professioneel actief

AbbVie, Mensura, Proximus, SD Worx en het Universitair Ziekenhuis Leuven hebben, met ondersteuning van de Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw), de krachten gebundeld voor de inzetbaarheid op de werkvloer van personen met een chronische ziekte.

Van de 71 patiënten die zich hadden ingeschreven voor het pilootproject ‘Activ84worK’, kwamen er 19 in aanmerking om deel te nemen. Daarvan hebben er 14 de volledige termijn doorlopen. Gedurende zes maanden konden zij genieten van flexibele werkomstandigheden dankzij onder meer werken op afstand. Insteek van het project: het verbeteren van het welzijn van de patiënt, de werkgever en de maatschappij in zijn geheel door te mikken op inzetbaarheid van werknemers met een chronische ziekte.

‘Activ84worK’ richtte zich specifiek op werknemers met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze chronische ziekten treffen vooral het actieve deel van de bevolking tussen de 15 en 40 jaar. In België gaat het om ongeveer 35.000 patiënten. De voornaamste symptomen (frequente diarree, buikpijn, koorts en vermoeidheid) maken vooral in periodes waarin de ziekte opflakkert een werkdag op kantoor of het woon-werkverkeer moeilijk voor deze patiënten. Het pilootproject laat echter zien dat op afstand (thuis)werken echt oplossingen biedt en veel voordelen heeft voor zowel de patiënt als de werkgever. Concreet laat het onderzoek zien dat medewerkers meer rust ervaren in hun werk- en zorgcombinatie. Dit leidt in de meeste gevallen tot een laag ziektepercentage, een hogere inzetbaarheid en lagere verzuimkosten voor de werkgevers.

Taboes doorbreken

Uit een enquête blijkt dat bijna 40 procent van deze patiënten minstens één keer van job of functie veranderde door zijn of haar aandoening en dat 59 procent zich verhinderd voelt om professioneel te groeien. Uit het ‘Activ84worK’ pilootproject blijkt tevens dat er nog een groot taboe bestaat op de werkvloer rondom ziek zijn en bovendien een sterk stigma op deze specifieke darmziekten. Ook is thuiswerken nog lang niet ingeburgerd bij bedrijven in België. De vertrouwensband tussen werknemer en werkgever is voor het welslagen dan ook van essentieel belang.

Heel concreet neemt ‘Activ84worK’ een aantal stressfactoren weg voor patiënten, gelinkt aan hun werksituatie. Gewoonweg een toilet in de buurt hebben, kan voor patiënten met een inflammatoire darmziekte al zorgen voor gemoedsrust. Door zich daar al geen zorgen over te hoeven maken, en door hun werkdag flexibel te kunnen indelen, kunnen ze zich beter toeleggen op hun werk.

Bron: Persbericht ‘Activ84worK’


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen