< Terug naar overzicht

Activiteiten in de natuur verminderen werkgerelateerde stress

Werknemers die deelnemen aan activiteiten en stressmanagementsessies in de natuur hebben minder last van werkgerelateerde stress. Ook hun reactiesnelheid en verwerkingssnelheid van informatie verbetert en ze voelen zich zowel op sociaal- en fysiek vlak als qua emotioneel welzijn beter. Dat leert onderzoek van UHasselt en provincie Limburg.

Welk effect heeft de natuur op het risico van een burn-out? Zijn werknemers minder vatbaar voor werkgerelateerde stress wanneer ze tijdens de werkuren kunnen deelnemen aan natuurwandelingen en workshops? Wat is het economische effect hiervan voor het bedrijf, zijn werknemers dan ook productiever? Het zijn enkele vragen waar onderzoekers van de UHasselt en de provincie Limburg vorig jaar een antwoord op zochten.

“Tijdens ons onderzoek volgden 45 werknemers (20 in controlegroep en 25 in interventiegroep) van de provincie Limburg tijdens de werkuren een drie weken durend programma”, zegt prof. dr. Michelle Plusquin, Centrum van Milieukunde (CMK), UHasselt. “In groepjes van maximum 8 personen voerden zij tweemaal wekelijks gedurende 90 minuten een activiteit in de natuur uit, voorafgegaan door een 30 minuten durende stressmanagement sessie.” Dr. Silvie Daniels, CMK UHasselt, vult aan: “Alle werknemers uit de interventiegroep namen deel aan dezelfde set van zes activiteiten: een natuurbelevingswandeling, een eetbare kruidenwandeling, een fietstocht, een natuurwandeling en een workshop land-art en vogelvoederhuisjes maken. De activiteiten werden gecoördineerd en begeleid door Natuurpunt Limburg.”

“De werknemers werden zowel voor het onderzoek, als tijdens en na de interventies opgevolgd. Naast vragenlijsten voor het vaststellen van mentaal, fysiek en emotioneel welzijn gebeurden er ook computertesten voor de analyse van cognitieve prestaties en werden er speekselstalen afgenomen voor de bepaling van het stresshormoon cortisol”, zegt Diana Clemente Batalha Pardal, CMK UHasselt. “Alle deelnemers droegen ook een smartphone, smartwatch en polsbandje om hun hartslag en activiteit te meten. Bloedafnames zorgden dan weer voor de bepaling van mogelijke onderliggende biologische processen.”

Minder stress, meer welzijn

De resultaten tonen een significante verbetering in het welzijn van de werknemers die de interventies in de natuur volgden, ten opzichte van de controlegroep. Na drie weken interventie daalde de burn-out score met 15,25 procent ten opzichte van de meting aan het begin van de studie. Ook stelden de onderzoekers een significante verbetering vast in de verwerkingssnelheid van informatie tot 11,46 procent na de interventies. De reactietijd van de deelnemers verbeterde met 10,55 procent na de derde week. De continue stressmeting toont dan weer een significante daling van het gemiddeld stressniveau over de volledige studieperiode (-4,92 procent na week twee van de interventie en -19,05 procent na week 3).

De testen die het kortetermijngeheugen en het aandachtsniveau meten, tonen een verbetering aan voor de interventiegroep, maar verder onderzoek op grotere groepen moet bevestigen dat dit dankzij de interventie is. De metingen van het stresshormoon cortisol tonen ook een dalende trend voor de interventiegroep gedurende de vier weken. In de controlegroep wordt dit duidelijk niet geobserveerd.

“Deze resultaten zijn veelbelovend en bevestigen onze hypothese dat tijd doorbrengen in de natuur tijdens het werk gezonder is voor werknemers en hen beter kan beschermen tegen stress. Verder onderzoek op grotere studiegroepen zullen belangrijk zijn om onze resultaten te kunnen bevestigen op langere termijn”, zegt Michelle Plusquin.

Bron: UHasselt

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen