< Terug naar overzicht

ACV en minister Peeters botsen over lagere minimumlonen

De christelijke vakbond ACV trekt ten strijde tegen een regeringsmaatregel die jeugdwerkloosheid moet aanpakken. Minister Peeters snapt de commotie niet.

De regering-Michel besliste bij de opmaak van de begroting om de minimumlonen voor starters te verlagen. Het brutoloon daalt voor wie jonger is dan 21, maar netto houdt hij hetzelfde over. De staat past het verschil bij. Op die manier wil de regering werkgevers een duw in de rug geven om jongeren aan te werven. Deze week werd de wettekst besproken in het parlement.

De christelijke vakbond ACV meent echter dat nergens in Europa waar deze maatregel is ingevoerd, er een verandering is geweest in de tewerkstelling. Bovendien stelt de vakbond zich ook vragen bij het kostenplaatje. De regering hoopt met deze maatregel zowat 1000 jongeren aan een baan te helpen. Op die manier zou er zo'n 20 miljoen euro uitgespaard worden. Onrealistisch, vindt het ACV. Momenteel zijn er al ongeveer 50.000 mensen onder de 21 aan het werk. Een deel van hen zal ook in aanmerking voor de lagere minimumlonen, waar de overheid dus moet bijpassen. De kosten zullen niet te overzien zijn.

Sociale partners (niet) gehoord

Het ACV betreurt vreemd genoeg ook dat de sociale partners geen inspraak hebben gekregen in deze maatregel. Nochtans werden ze daar officieel toe uitgenodigd in een brief van de regering.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) begrijpt de kritiek dan ook niet. Hij heeft geen reden om te twijfelen aan de effecten van deze maatregel. Ook de kosten zullen beperkt blijven, omdat het doelpubliek afgelijnd genoeg is, meent hij. “Al wie een half jaar meer dan viervijfde gewerkt heeft, komt niet in aanmerking”, benadrukt zijn woordvoerder Miet Deckers.

En de inspraak van de sociale partners? Zij moesten tegen midden januari iets laten weten en kunnen tot 31 maart nog andere aanbevelingen doen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Momenteel maakten ze van die mogelijkheden echter nog geen gebruik.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen