< Terug naar overzicht

Afwezigheid door borstkanker leidt in 1 op de 3 bedrijven tot spanningen

Bij de langdurige afwezigheid van een collega met borstkanker én bij haar werkhervatting worden volgens de helft van de werknemers vanuit het bedrijf geen of te weinig afspraken gemaakt om dit op te vangen, en verlopen communicatie en informatie ad hoc en niet gestructureerd. Om hieraan te verhelpen, lanceert Pink Ribbon de Pink Monday sensibiliseringscampagne.

Uit eerder kwalitatief en kwantitatief onderzoek over de problemen rond werkhervatting na borstkanker bleek dat de betrokken (ex-)patiënten zich te weinig begeleid voelen door hun werkgever. Een nieuwe studie, deze keer bij een representatieve steekproef van 850 werknemers en 150 HR-managers, toont aan dat 1 op de 3 collega’s het gevoel heeft er alleen voor te staan en te moeten improviseren wanneer iemand langdurig afwezig is door een ziekte zoals borstkanker. En dat zorgt voor meer werkdruk en interne spanningen.

Bovendien stellen werknemers vast dat de communicatie met hun zieke collega en de werkgever moeizaam verloopt. 1 op de 3 werknemers getuigt dat er na verloop van tijd amper nog gesproken werd over de zieke collega met borstkanker. Hierdoor nam volgens deze werknemers de ergernis toe over de lange afwezigheid en verhoogde werkdruk. Dat overschaduwde het begrip voor de zieke collega.

Pink Monday

Borstkanker heeft een grote impact op het beroepsleven van de (ex-)patiënt. Studies tonen aan dat informatie en heldere communicatie tussen de (ex-)patiënt, haar collega’s en werkgever een groot verschil maken. Bijna 1 op de 4 collega’s getuigen echter dat (ex-)borstkankerpatiënten bij hun terugkeer onvoldoende begeleid en omkaderd worden. Bovendien kampen zij met een gebrek aan flexibiliteit van de werkgever. Het is dan ook te snel terug naar ‘business as usual’.

“We roepen alle bedrijven op om ook bij hen een Pink Monday te organiseren. Onderteken dan ook het ethisch charter dat we met het VBO opstelden. Op www.pinkmonday.be wordt bovendien alle informatie volledig kosteloos ter beschikking gesteld”, aldus Bettina Geysen, directeur van Pink Ribbon vzw.

HR weet niet wat te doen 

Minder dan de helft van de HR-managers die aan het onderzoek deelnamen, bevestigen dat hun bedrijf voldoende voorbereid is om de gevolgen van langdurige afwezigheid en werkhervatting door borstkanker op te vangen voor hun werknemers. Zo is er in de meeste bedrijven (60 procent) geen regelmatig contact met de zieke medewerker en wordt verwacht dat de zieke medewerker zelf contact opneemt met haar bedrijf en collega’s (40 procent).

Verder zegt één op de drie HR-managers onvoldoende op de hoogte te zijn van de evolutie van de zieke collega en te laat ingelicht te worden over haar terugkeer. De helft weet niet wat te doen om de medewerkster opnieuw te integreren op de werkvloer na de ziekte.

Bron: Pink Ribbon (pink-ribbon.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen