< Terug naar overzicht

Als ouder kan u binnenkort op woensdagnamiddag thuisblijven

Binnenkort kan u als ouder 40 maanden een halve dag per week thuisblijven. Een nieuwe maatregel die in de pijplijn zit, is namelijk het 1/10de ouderschapsverlof.

Heel wat ouders worstelen met de combinatie tussen werk en privé. Uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) uit 2013 blijkt dat 54,6 procent van de werknemers vindt dat hij werkbaar werk heeft. Bij de overige werknemers zijn er één of meer knelpunten waardoor de werkverhouding uit balans is. Bij zelfstandigen gaat het om 50,7 procent die meent dat hij werkbaar werk heeft.

1/10de ouderschapverlof

Eén van de nieuwe maatregelen die in de pijplijn zit, is het 1/10de ouderschapsverlof. Een ouder kan 40 maanden lang een halve dag per week thuisblijven. Verwacht wordt dat woensdagnamiddag een populair tijdstip wordt om thuis te blijven. De kinderen hebben dan geen school en hebben vaak verscheidene hobby’s waar ze naartoe gebracht moeten worden.

Het tijdskrediet zonder motief - ook wel het ‘wereldreis-tijdskrediet’ genoemd - wordt dan weer helemaal afgeschaft. Werknemers zullen hun loopbaan dus niet meer gedurende een jaar voltijds kunnen onderbreken om bijvoorbeeld te reizen, aan hun huis te werken of een andere activiteit uit te proberen.

Telewerk bevorderd

Ook thuiswerken wordt makkelijker. Structureel telewerk is al geregeld (bijvoorbeeld een dag per week of elke dag een paar uur). Binnenkort komt er ook een arbeidsrechtelijk afsprakenkader voor occasioneel telewerk. Daaronder valt bijvoorbeeld de halve dag waarop de werknemer thuis een loodgieter verwacht.   Een werkgever die zijn werknemers sporadisch eens laat thuiswerken, deed dit tot nu toe dus buiten enig wettelijk kader zodat het noch voor de werkgever, noch voor de werknemer duidelijk is welke regels hierbij nageleefd moesten worden.

Let op: deze nieuwe maatregelen zijn nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, we weten dus nog niet vanaf wanneer ze in voege treden. Ook bepaalde details kunnen nog wijzigen.

Bron: Jobat (jobat.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen