< Terug naar overzicht

“Als vakbond rechtspersoon wordt, is stakingsrecht voorbij”

Mario Coppens, de nieuwe voorzitter van de liberale vakbond, is niet te spreken over de poging om te morrelen aan het stakingsrecht. “Er is al een perfect wettelijk kader”, aldus de ACLVB-topman, die daarom ook niet vindt dat het aan de vakbonden is om initiatief te nemen om nieuwe afspraken te maken met de werkgevers.

“We betreuren de jammerlijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden”, zei Mario Coppens in De Ochtend op Radio 1 over de twee personen die omkwamen na wegblokkades van de vakbonden. “Maar het is jammer dat bepaalde politieke partijen dat aangrijpen om het stakingsrecht opnieuw op tafel te leggen.”

Coppens is het niet eens met de kritiek van Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt, die de vakbonden verweet zich niet te houden aan de afspraken uit het herenakkoord van 2002. “Ik kan de bal ook terugkaatsen, de werkgevers beloofden toen geen stakingen te zullen breken door eenzijdige verzoekschriften in te dienen bij de rechtbank. Dat is de voorbije jaren echter honderden keren gebeurd.”

Het ACLVB is wel vragende partij voor onderhandelingen over nieuwe afspraken, zoals minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voorstelde, maar vindt dat het initiatief bij de werkgevers moet liggen. “We gaan eerst luisteren. Op dit ogenblik is er een perfect wettelijk kader voor de stakingen. Blokkades zijn al strafbaar, dus dat is geen probleem.”

“Maar als men de rechtspersoonlijkheid gaat opleggen aan de vakbonden, is het stakingsrecht voorbij’, is Coppens ten slotte scherp voor de politieke partijen die dat idee opnieuw opperen. “Als één van onze 600 medewerkers onwettige handelingen verricht en schade aanricht tijdens het uitvoeren van hun werk, dan zijn wij verantwoordelijk. Maar we hebben geen arbeidsovereenkomst met onze afgevaardigden en leden.”

Bron: Radio 1 (radio1.be) en De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen