< Terug naar overzicht

Arbeiders vrezen digitalisering niet

De digitale kloof tussen werknemers van Belgische bedrijven blijft groot en neemt twee vormen aan: tussen jong en oud, en tussen hoger- en lagergeschoolden. Ook opmerkelijk is dat arbeiders en laaggeschoolden zich allerminst zorgen maken over automatisering of robotisering.

De helft van de Belgische werknemers spendeert zowat de hele dag voor een computerscherm. In specifieke dienstensectoren zoals IT, media, banking, financiële dienstverlening en consulting, maar ook bij de overheid zijn dat bijna 9 op de 10 werknemers. Zo blijkt uit een bevraging van een dienstverlener voor CFO's, uitgevoerd door iVox bij een groep van 1000 werknemers, representatief voor de Belgische beroepsbevolking op leeftijd, gender, opleiding en regio.

Zes op de tien arbeiders zeggen dan weer dat ze tijdens een typische werkdag zelden of nooit computerwerk verrichten. Vaak gaat het dan om werknemers uit sectoren als de voedingsindustrie, metaal, textiel, distributie en transport. Ook 70 procent van de werknemers uit de non-profit spendeert weinig of geen tijd voor de computer.

Er is een duidelijke samenhang tussen digitale arbeid en opleiding, functie en salaris. Een hele dag computerwerk is normaal voor 60 procent van de universitairen en bedienden met een hogeschooldiploma, net als voor 67 procent van het middenmanagement. Van wie meer dan 4000 euro bruto verdient, werkt zo goed als 9 op de 10 werknemers de hele dag digitaal.

Digitale kloof tussen jong en oud

De 55-plussers en jongeren onder de 35 kijken fundamenteel anders naar technologie op het werk. Terwijl jongeren vinden dat ze hun werk beter kunnen doen door alle nieuwe technologieën, zegt een op de vier ouderen dat ze door de toename van technologische toepassingen niet altijd goed begrijpen wat ze feitelijk aan het doen zijn. Al kan die kloof niet verklaard worden door het al dan niet werken met computers. Van de jongeren onder de 35 brengen zes op de tien de hele werkdag aan de computer door, maar ook bij de 55-plussers is dat nog vier op de tien.

Het technologiebeeld van jongeren onder de 35 jaar is totaal anders. Daar zegt bijna de helft dat nieuwe technologie hen juist meer inzicht geeft in hun werk. Bijna een op de twee (46 procent) vindt ook dat ze dankzij de technologie hun werk beter kunnen doen. Jongere werknemers geven ook vaker aan dat ze de technologie die ze gebruiken tijdens de werkuren effectief beter willen begrijpen. Opmerkelijk is dat 4 op de 10 jongeren door de toename van technologische oplossingen meer tijd hebben voor omgang met collega’s en andere mensen.

Een opmerkelijke vaststelling is dat arbeiders en lager geschoolden zich allerminst zorgen lijken te maken over automatisering en robotisering: slechts 2 op de 10 werknemers zonder middelbaar diploma vrezen dat hun job in aanmerking komt voor robotisering. En 4 op de 10 blue-collar workers zijn van mening dat robotisering überhaupt geen bedreiging vormt voor hun baan.

Bron: TriFinance

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen