< Terug naar overzicht

Arbeidsmarkt verjongt

Voor het eerst in vijf jaar verjongt de Belgische arbeidsmarkt. Werknemers in België zijn gemiddeld 41,4 jaar. Dat is 11 maanden jonger dan een jaar geleden. Die verjonging zet zich door bij arbeiders en bedienden, mannen en vrouwen, maar ook in alle statuten, sectoren en regio’s. De daling is toe te schrijven aan de toename van jonge werknemers in een groeiende arbeidsmarkt. Bijna een op de drie werknemers is jonger dan 35 jaar. De grote vraag naar jongere werknemers heeft te maken met de arbeidskrapte.

Tussen 2013 en 2017 steeg de gemiddelde leeftijd van de Belgische werknemer telkens met een paar maanden. In 2018 verjongde de arbeidsmarkt opnieuw. Dat blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Acerta. Werknemers zijn gemiddeld 41,4 jaar oud. Ze zijn daarmee net geen 11 maanden jonger dan de gemiddelde leeftijd in 2017. Ook de mediaanleeftijd daalt. Die bedroeg in 2018 42 jaar, terwijl deze van 2015 tot en met 2017 43 jaar was. Die daling zien we overal: bij arbeiders zowel als bij bedienden, bij vrouwen zowel als bij mannen, in de social profit zowel als in de profit, in alle provincies en gewesten.

Ook de social profit verjongt, maar blijft wel de oudste met een gemiddelde leeftijd van 43,2 jaar. Opmerkelijk is hoeveel jonger de gemiddelde werknemer is in de kleinste ondernemingen in vergelijking met de grootste bedrijven: dat scheelt 3,5 jaar. In ondernemingen tot tien werknemers is de gemiddelde leeftijd 39,5 jaar, in ondernemingen met meer dan 500 werknemers is de werknemer gemiddeld 43 jaar.

De voorbije twee jaar groeide de arbeidsmarkt in België. In 2018 was de groei van de tewerkstelling nog steviger dan in 2017. Cijfers over de leeftijdsverhoudingen geven aan dat de groei zich vooral langs de jongste zijde realiseert, wat een verjonging als effect heeft. Het relatieve aandeel jongeren onder de 35 jaar is tussen 2017 en 2018 met 2,56 procent gegroeid, van 29,4 naar 31,9 procent. Bijna een op de drie werknemers in België is dus jonger dan 35 jaar.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen