< Terug naar overzicht

Bacheloropleiding Verpleegkunde vanaf academiejaar 2016-2017 vierjarige opleiding

Vanaf het academiejaar 2016-2017 wordt de bacheloropleiding Verpleegkunde een vierjarige opleiding. Nu is dat nog drie jaar. Om aan de Europese regels te voldoen, moeten verpleegkundigen in spe meer praktijkervaring opdoen tijdens hun opleiding.

De Vlaamse regering keurde vrijdag de conceptnota van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits goed. De Europese richtlijn over gereglementeerde beroepen noopt tot een verregaande modernisering van de bacheloropleiding Verpleegkunde. Zo moeten opleidingen verpleegkunde minimaal drie jaar (4600 uren) tellen, waarvan minstens de helft (2300 uren) klinische praktijk naast minstens een derde theorie.

De Vlaamse bacheloropleidingen komen gemiddeld aan 1400 uren praktijk. Er is dus nood aan 900 uur of 24 extra weken stage. De vernieuwing wordt echter ook aangegrepen om de opleiding inhoudelijk verder te versterken, waarbij ook innovatieve vormen van praktijkonderwijs, zoals simulatieonderwijs, gevaloriseerd zullen worden.

Het nieuwe curriculum voor de bacheloropleiding Verpleegkunde gaat in vanaf het academiejaar 2016-2017. De opleiding wordt vanaf dan gespreid over 240 studiepunten in plaats van 180. De normale studieduur stijgt van drie naar vier jaar. Het is de bedoeling dat de studenten in de eindfase van de nieuwe opleiding al deeltijds aan de slag gaan binnen de zorgsector als verpleegkundige in opleiding.

Daarvoor wordt een nieuw concept gelanceerd: de contractstage, gebaseerd op een overeenkomst tussen de student, de werkplek en de hogeschool. Het gaat om een vorm van ‘stage plus’ waarbij studenten als ‘verpleegkundige in opleiding’ meewerken in ziekenhuizen, woonzorgcentra, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg enzovoort. Tegelijkertijd zullen ze nog verder opleiding krijgen door de hogeschool. Zo vermijd je dat door de langere studieduur een jaar lang geen verpleegkundigen naar de werkvloer uitstromen.

Er wordt momenteel onderzocht of de studenten voor de prestaties die ze in het kader van een contractstage op de werkvloer zullen leveren, ook een vergoeding kunnen krijgen.

In de praktijk zal dit voor studenten verpleegkunde weinig veranderen. Nu al volgen ongeveer vier op de tien van de verpleegkundigen een extra bachelor-na-bacheloropleiding. Een deel van de verdieping in die opleiding zal nu in de verbrede basisopleiding opgenomen worden. Op die manier wordt de nood aan een vervolgopleiding wat afgebouwd. Al betekent dit niet dat professionalisering of specialisering tijdens de loopbaan verdwijnt.

De opleiding HBO5 blijft bestaan zonder verlenging van de studieduur. Ook hier zal in overleg en volgens de Europese richtlijn verder aan de kwaliteit worden gewerkt.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen