< Terug naar overzicht

BASF: virtueel leren omgaan met onveilige situaties

Operatoren wandelen virtueel door hun werkplek om onveilige situaties te leren herkennen. Op die manier wil BASF hen aansporen hun verantwoordelijkheid op te nemen voor veiligheid. Hiermee zet het chemiebedrijf zijn eerste stappen in het gebruik van digitale technologie voor het opleiden van medewerkers.

Stap voor stap sijpelt de digitalisering ook door in het opleidingsaanbod van BASF. “Vorig jaar stippelde het bedrijf op groepsniveau een nieuwe strategie uit, waarbij resoluut de kaart van digitalisering wordt getrokken. Al staan we natuurlijk al ver in het gebruik van technologie en automatisering, zowel in de productie als bij het opleiden van operatoren”, schetst Alain Molinard, Head of Learning & Development Site Change Management bij BASF in Antwerpen. “Omdat digitalisering hoog op de bedrijfsagenda staat, schept dit ook mogelijkheden voor HR én dus ook voor alles wat met opleiding en ontwikkeling te maken heeft.”
Al benadrukt Molinard onmiddellijk dat het inschakelen van virtuele realiteit en/of 'augmented reality' geen doel op zich mag zijn. “Het inzetten van deze technologieën moet een toegevoegde waarde hebben. En die meerwaarde is er wanneer virtuele realiteit kan gebruikt worden in situaties waar het bijvoorbeeld om veiligheidsredenen niet mogelijk is dichter bij de realiteit te komen.”

Op vraag van de preventiedienst ging Molinard op zoek naar een manier om operatoren te sensibiliseren voor het herkennen van potentieel gevaarlijke situaties. Met een VR-bril kunnen de operatoren rondkijken op de werkplek en de onveilige situaties ontdekken. “Maar daar blijft het niet bij. Een training moet niet alleen zo dicht mogelijk aansluiten bij de realiteit. Een ander principe waar we veel belang aan hechten, is leren van elkaar.”
Zo dicht mogelijk de realiteit benaderen, van elkaar leren en ‘ownership’ zijn drie terugkerende ingrediënten van elke training.

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen