< Terug naar overzicht

Bedrijven optimistisch over digitalisering

Zeven op tien bedrijven en organisaties in Vlaanderen staan positief tegenover digitalisering. Ze zien er kansen in om te groeien. Ruim een derde van de bedrijven en organisaties deed de afgelopen jaren belangrijke investeringen in automatisering en robotisering. Ze blijken vaker dan andere bedrijven economisch te groeien en meer personeel aan te werven. In een gemiddeld bedrijf zijn digitale vaardigheden voor drie kwart van de werknemers vereist.

Vlaamse bedrijven en organisaties hebben een optimistische kijk op digitalisering. Zeven op tien (69 procent) zien er een kans in om te groeien en slechts één op tien (11 procent) ziet er een bedreiging in. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Ondernemingsenquête van de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid bij een representatief staal van bedrijven en organisaties (1651) in Vlaanderen.

Ruim acht op tien bedrijven en organisaties hebben een website. Deze aanwezigheid op het internet betekent niet dat er ook online verkoop is via een webshop. Slechts één op vijf bedrijven of organisaties geeft aan dat ze een product of dienst online verkopen. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans op een webshop.

Zelf plaatsen en ontvangen bedrijven en organisaties heel wat bestellingen online. Een bedrijf met tien of meer werknemers ontving in 2001 slechts één op de tien bestellingen via e-mail of een andere internettoepassing. Intussen is dat flink gestegen en ontvangen deze bedrijven nu zes op de tien bestellingen digitaal. Ook zelf digitaal bestellen bij leveranciers zit in de lift: terwijl in 2001 slecht 14 procent van de bestellingen digitaal verstuurd werden, is dat nu zeven op de tien.

Investeren in digitalisering en digitale vaardigheden

Ruim een derde van de bedrijven en organisaties deed de afgelopen jaren belangrijke investeringen in automatisering en robotisering. Ze blijken vaker dan andere bedrijven economisch gegroeid te zijn en meer personeel aangeworven te hebben.

De Ondernemingsenquête staat ook stil bij de invloed van digitalisering op de jobinhoud van de werknemers. Het aandeel dat een beeldscherm nodig heeft om zijn werk uit te voeren is sterk toegenomen tussen 2000 en nu. In een gemiddeld bedrijf zijn digitale vaardigheden voor drie kwart van de werknemers vereist. Vooral de dienstensector en quartaire sector springen hier bovenuit.

In een vijfde van de bedrijven heeft het personeel een gebrek aan digitale vaardigheden. Deze lacune zet een rem op de groei. Het blijft dus belangrijk dat bedrijven investeren in de digitale vaardigheden van hun medewerkers. In ruim de helft van de bedrijven en organisaties is er opleiding om te werken met digitale technologie. Dat is vooral het geval in de quartaire sector en in grote ondernemingen.

Bron: SERV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen