< Terug naar overzicht

België traagste groeier van eurozone (met de brexit als schuldige)

De eurozone gaat er economisch mooi op vooruit. Zo ook België, al zijn we wel de traagste groeier. De onzekerheid over de brexit en de minder zware crisis zijn wellicht de verklaring.

De economische activiteit in België nam in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,4 procent toe. Alle twaalf andere landen van de eurozone doen het beter. En ook op het vlak van jobcreatie blijven we achter. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau van de statistiek Eurostat.

Een oorzaak is het strakke begrotingsbeleid in ons land. Andere landen hebben immers al vroeger gesaneerd en voeren nu een beleid dat de groei stimuleert. Al speelt ook de onzekerheid over de brexit wellicht een rol. België heeft immers sterkere handelsrelaties met Groot-Brittannië dan de meeste andere landen in de eurozone.

Lichte crisis

Daarnaast werd België ook minder hard getroffen door de economische crisis. Andere landen, zoals Nederland en Spanje, hebben zwaarder geleden en maken nu een inhaalbeweging. De Belgische economie groeit nu minder, maar dat is dus logisch als hij eerst minder is gekrompen.

Lage inflatie

Uit de cijfers van Eurostat blijkt ook dat de inflatie in de eurozone in juli, ondanks goedkoop geld van de Europese Centrale Bank (ECB), relatief laag gebleven is. In vergelijking met een jaar eerder zijn de verbruikersprijzen met 1,3 procent gestegen. Een maand eerder lag de inflatie op hetzelfde niveau. In juli werden vooral energie (+2,2 procent) en levensmiddelen (+1,4 procent) duurder.

Bron: De Morgen (demorgen.be) en De Tijd (tijd.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen