< Terug naar overzicht

Beter teamwerk kan levens redden in zorgsector

Slecht functionerende teams zijn een aandachtspunt in veel organisaties en hebben een negatieve impact op prestaties. In een ziekenhuis kan dit letterlijk het verschil betekenen tussen leven of dood. Een analyse van het Britse Royal College of Surgeons toont aan dat het optreden van complicaties tijdens operaties vaak te wijten is aan slecht teamwerk.

Het Britse Royal College of Surgeons analyseerde de voorbije tien jaar meer dan honderd operatieverslagen. Daaruit blijkt dat het voorvallen van zeldzame complicaties tijdens operaties in meer dan driekwart van de gevallen (76 procent) te wijten is aan slecht teamwerk tussen chirurgen. Al wijzen de auteurs erop dat slecht teamwerk niet alleen een probleem is bij chirurgen, maar voorkomt in alle ziekenhuisdepartementen en functies. In meer dan de helft van de gevallen (57 procent) blijkt dat ook de multidisciplinaire teamwerking voor verbetering vatbaar was.
De analyse van de verslagen leert voorts dat duidelijke afspraken over procedures, bijvoorbeeld over het overdragen van patiƫnteninformatie, vaak ontbreken en/of niet gevolgd worden.

Bron: People Management

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen