< Terug naar overzicht

Bijna 1 op de 5 Belgische werknemers kampt met obesitas

Meer dan de helft van de Belgische werknemers is te zwaar. Bijna een op de vijf kampt zelfs met obesitas, en hun aantal blijft toenemen. Overgewicht wordt bovendien niet alleen beïnvloed door geslacht en leeftijd, ook de sector ‘weegt door. Zo kampen werknemers in de transportsector het vaakst met overgewicht, terwijl dit in het onderwijs het minst is

Dat zijn alarmerende cijfers uit een rapport van externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE. Voor het onderzoek werden de medische gegevens van meer dan 200 000 werknemers onder de loep genomen. 

Er is sprake van overgewicht wanneer iemand een body mass index (BMI) van meer dan 25 heeft. Bij een BMI van meer dan 30 is er sprake van zwaarlijvigheid of obesitas. Maar liefst 35,8 procent van de werknemers liet een BMI optekenen tussen de 25 en 30. Bijna 1 werknemer op de 5 (18,8 procent) haalde een nog hogere score en was dus obees. Mannen (60,5 procent) torsen vaker te veel kilo’s mee dan vrouwen (47,1 procent) en dit aantal blijft stijgen. In 2015 was dit nog respectievelijk 59 en 45,3 procent.

Lode Godderis, professor Arbeidsgeneeskunde (KU Leuven) en directeur van de dienst Kennis, Informatie & Research van IDEWE, slaat alarm: “We moeten de ‘obesitasepidemie’ een halt toeroepen want dit brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Wie zwaarlijvig is, loopt aanzienlijk meer risico op hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk en diabetes.”

Sector

De overtollige kilo’s nemen toe met de leeftijd: onder de 25 jaar is 34,7 procent te zwaar, bij de groep van 25 tot 34 jaar is dat 45,2 procent en bij de 55-plussers zelfs 63,7 procent.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat geslacht en leeftijd niet alleen de grote verschillen verklaren, ook de sector weegt door. Van alle beroepscategorieën kampen werknemers in de transportsector het vaakst met overgewicht: zeven op de tien heeft een BMI van 25 of meer. De bouw en de industrie volgen met respectievelijk 62,6 en 59,7 procent. Niet toevallig sectoren waar mannen oververtegenwoordigd zijn. In het onderwijs is het aantal mensen met overgewicht met slechts 47,4 procent het kleinst. In de sectoren gezondheidszorg, horeca, diensten, handel en overheid varieert het percentage van medewerkers met overgewicht tussen 49 en 58 procent.

Bewegen

Een van de redenen voor het overgewicht is te weinig beweging. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om vijf dagen per week minstens een half uur matig tot intensief te bewegen. Hoewel dit niet zo veel is, slaagt toch meer dan zeven op de tien werknemers hier niet in. Bij de vrouwen haalt amper 23,5 procent de bewegingsnorm tegenover 32,2 procent van de mannen. Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen: onder de 25 jaar haalt nog 34,8 procent de bewegingsnorm, tegenover slechts 25,7 procent van de 55-plussers.

Toch is er ook goed nieuws: zo neemt het aantal werknemers dat te weinig beweegt, gestaag af, van 77,7 procent in 2015 naar 71,7 procent vorig jaar.

“De klassieke gezondheidsacties van bedrijven spreken vaak enkel diegenen aan die al ‘gezond denken’. Daarom pleit ik voor meer haalbare acties: hoe lager de drempel, hoe meer kans op succes. Aangezien de sector vaak bepalend is voor ons ‘overgewicht’ en ‘beweging’, moeten de acties ook meer op elke sector specifiek worden toegespitst. Ook werkgevers hebben baat bij fitter personeel. Energieke werknemers voelen zich beter in hun vel, zijn productiever en mentaal gezonder èn ze zijn minder afwezig door ziekte,” besluit Lode Godderis.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen