< Terug naar overzicht

Cadeaubon van baas helpt bij stoppen met roken

Stoppen met roken lukt gemakkelijker als werknemers samen met een stoppen-met- roken-training ook een financiƫle beloning krijgen van hun werkgever.

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen. Van de onderzoeksgroep die cadeaubonnen kreeg, rookte na een jaar ruim 41 procent nog steeds niet. In de controlegroep lag dat percentage op 26 procent. Ook blijkt uit de landelijk opgezette studie dat deze aanpak heel goed werkt bij rokers met een lagere sociaaleconomische status, een groep die doorgaans moeilijk te bereiken is.

Werknemers konden tijdens deze studie door te stoppen met roken een totaalbedrag van 350 euro verdienen. De eerste cadeaubon van 50 euro kregen de deelnemers meteen na afronding van de groepstraining. Als ze na drie maanden en vervolgens zes maanden nog steeds gestopt waren, kregen ze iedere keer 50 euro. Na twaalf maanden verdienden ze nog eens 200 euro aan cadeaubonnen. In totaal volgden 600 werknemers van meer dan 60 bedrijven en instellingen een stoppen-met-rokentraining.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat deze aanpak het langetermijnsucces van de rookstopcursus voor iedereen verhoogt, maar dat het vooral goed werkt bij laaggeschoolden en mensen met een laag inkomen.

In een vervolgstudie willen de onderzoekers nagaan hoe werkgevers het beste kunnen overtuigd worden om een stoppen-met-rokentraining met beloningen op het werk te organiseren. En hoe werknemers zo enthousiast mogelijk gemaakt kunnen worden om hieraan mee te doen.

De onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health.

Bron: Universiteit van Maastricht

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen