< Terug naar overzicht

Campagne wil jongeren, hun ouders en ondernemingen warm maken voor duaal leren

Duaal leren, de ideale mix van leren in een onderneming en op school, geeft leerlingen voorsprong. Om het draagvlak van het vernieuwd stelsel nog verder uit te bouwen, lanceert de Vlaamse overheid op initiatief van minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters voor het eerst een grootschalige campagne. Het doel? Jongeren, ouders, scholen en ondernemingen oproepen om nog meer de kaart te trekken van duaal leren.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank. Op die manier behalen ze een diploma en worden ze beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Duaal leren is één van de maatregelen om het beroeps- en technisch onderwijs te versterken, de praktische kennis van de bedrijven mee te nemen in het onderwijs en ervoor te zorgen dat minder jongeren vroegtijdig het onderwijs verlaten.

In meer dan 80 studierichtingen

In meer dan 40 studierichtingen kozen dit schooljaar al 1095 leerlingen voor een duale opleiding. De campagne van de Vlaamse overheid wil de aantallen stevig opkrikken, want er zit een enorm groot potentieel in. Op 1 oktober 2018 waren er al dubbel zoveel werkplekken als leerlingen. De ambitie is ervoor te zorgen dat er voor elke jongere een werkplek is – en voor elke werkplek een jongere – en dat leerlingen in de toekomst op verschillende werkplekken kunnen leren. Zo halen zowel de jongeren, maar ook de ondernemingen het maximale uit duaal leren. Vanaf volgend schooljaar wordt duaal leren mogelijk in meer dan 80 studierichtingen, waaronder ook STEM-opleidingen.

“Vanaf september 2019 wordt duaal leren in heel Vlaanderen breed uitgerold. Iedere jongere uit het technisch, beroeps of buitengewoon onderwijs kan dan kiezen tussen een voltijdse en een duale leerweg voor het behalen van een diploma. Dat is niet te vroeg, want Vlaanderen is echt klaar voor een leersysteem dat is aangepast aan de 21ste eeuw. Dat merk je aan de steeds stijgende aantallen scholen, centra en ondernemingen die voluit kiezen voor duaal leren. Onze campagne moet zorgen voor een extra duwtje in de rug en leerlingen en hun ouders ervan overtuigen dat dit de ideale mix voor hun toekomst is”, zegt Hilde Crevits, minister van Onderwijs.

“Duaal leren combineert het beste van twee werelden en levert gemotiveerde en goed opgeleide jongeren af. Het brengt leerlingen op een perfecte manier aan de start van hun loopbaan. Hoe vroeger je in contact komt met leren op de werkvloer, hoe vlotter je nieuwe skills aanleert en je vaardigheden kan aanscherpen. Ook onze ondernemingen hebben er baat bij, omdat ze de werknemers van de toekomst mee vormen. De duale leerweg geeftdus echt voorsprong aan studenten en werkgevers”, vertelt Philippe Muyters, minister van Werk.

Ook Unizo schaart zich achter de campagne. “Duaal leren is een efficiënte, want erg praktische opleidingsvorm, waar ook onze kmo-werkgevers volop in investeren. Zo nemen zij nu al 70 procent van alle leerplekken op de werkvloer voor hun rekening, om er jongeren op te leiden tot vakkundige arbeidskrachten.” Tegelijk herhaalt UNIZO haar pleidooi voor één duidelijke 'regisseur' voor het duaal leren: Syntra Vlaanderen. Die regisseur moet alle stakeholders op maat informeren over en betrekken bij de verdere uitrol van het duaal leren.

Grootschalige campagne

Om nieuwe werkplekken te vinden en om deze in te vullen met gemotiveerde studenten, lanceren het departement Onderwijs, het departement Werk en Syntra Vlaanderen voor het eerst een grootschalige campagne. Centraal staat de nieuwe portaalwebsite www.duaalleren.vlaanderen die alle vragen van leerlingen, scholen en bedrijven bundelt en beantwoordt. Voorts worden advertenties in werkgeverspublicaties en affiches voor onderwijsinstellingen breed ingezet, volgen er digitale oproepen tot actie voor scholen en ondernemingen en is er een radiospot in samenwerking met Belgisch kampioen beatboxen Foodbox G om leerlingen en ouders aan te moedigen zich te informeren over duale opleidingen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen