< Terug naar overzicht

Canadese provincie gaat het basisinkomen uittesten

De Canadese provincie Ontario gaat experimenteren met het basisinkomen, om te kijken wat de gevolgen zijn voor de jobkansen van kwetsbare werknemers. Dat heeft de premier van de provincie, Kathleen Wynne, aangekondigd.

Het proefproject voorziet drie jaar lang in een basisinkomen voor 4000 mensen tussen 18 en 64 die werken maar toch onder de armoedegrens leven. Dat moet hen helpen hun situatie op het vlak van gezondheid, werk en woonomstandigheden te verbeteren.

Het basisinkomen kan voor een alleenstaande gaan tot 16.989 Canadese dollar (11.600 euro) per jaar, en tot 24.027 Canadese dollar (16.491 euro) voor een koppel. De begunstigden kunnen hun inkomen verhogen via arbeid, maar dan moeten ze wel de helft afstaan.

De begunstigden werden op toevallige basis gekozen, uit de steden Hamilton, Thunder Bay en Lindsay. De kosten van het pilootproject per jaar worden geschat op 50 miljoen dollar (34 miljoen euro). Het pilootproject start, afhankelijk van de stad, in het begin van de lente en het einde van de herfst. Over een dik jaar volgt een evaluatie, net voor de verkiezingen, aldus de liberale regering van Kathleen Wynne.

Volgens het instituut voor statistiek leeft 13 procent van de inwoners van Ontario onder de armoedegrens. In de jaren 70 testten de Canadese steden Winnipeg en Dauphin al eens het basisinkomen, zij het zonder succes.

Bron: Deredactie.be

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen