< Terug naar overzicht

CD&V pleit voor 5 dagen extra geboorteverlof

CD&V wil het geboorteverlof uitbreiden van tien naar vijftien dagen. De eerste drie dagen blijft het loon behouden, voor de overige twaalf dagen wordt een vervangingsinkomen ten laste van het RIZIV aangevraagd.

“Het opnemen van het geboorteverlof is voor ons belangrijk. Vaders en meemoeders moeten zoveel mogelijk worden aangespoord betrokken te zijn bij de zorg voor hun kinderen”, betogen Lanjri en Van Hoof (CD&V). Die betrokkenheid versterkt volgens hen “de (gender)gelijkheid binnen het koppel en de arbeidsmarktpositie van de moeders.”

Extra verlof voor meerling

Daarnaast willen Lanjri en Van Hoof het geboorteverlof verder optrekken in een aantal specifieke situaties. Bij de geboorte van een meerling wensen ze vaders en meemoeders twintig dagen toe te kennen. De CD&V-politica's voorzien ook drie extra dagen verlof bij een problematische vroeggeboorte of andere medische complicaties die ertoe leiden dat het kind langer in het ziekenhuis moet blijven dan de moeder.

Met een laatste voorstel willen Lanjri en Van Hoof de leeftijdsgrens optrekken voor het kind waarvoor gemotiveerd tijdskrediet wordt aangevraagd. Ze willen het recht toekennen tot het kind 18 jaar oud wordt. Ouders kunnen nu tijdskrediet met motief opnemen voor de zorg voor hun kind tot het kind acht jaar oud is. Ouderschapsverlof is mogelijk tot de leeftijd van 12 jaar.

De voorstellen staan bij de lijst van in overweging te nemen voorstellen op de agenda van de plenaire zitting van de Kamer deze week.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen