< Terug naar overzicht

De vierde sollicitant heeft steeds een streepje voor

Volgens een recent onderzoek maakt de geïnterviewde kandidaat die als vierde aan de beurt is die dag, het meeste kans om de job te verwerven.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Occupational and Organizational Psychology, bestudeerde 600 sollicitatiegesprekken van ongeveer 30 minuten in het carrièrecentrum van een universiteit. Zo valt op dat het steeds de vierde sollicitant van de dag was, aan wie de recruiters de meeste aandacht schonken.

Vierde kandidaat het langst aan de beurt

De studie toont ook aan dat er niet onmiddellijk wordt besloten of een kandidaat geschikt is of niet. Na 5 minuten wordt gemiddeld een beslissing genomen over de potentiële collega die het eerst op gesprek kwam. Daarna neemt de tijd om te beslissen nog iets toe. Bij de vierde sollicitant duurt het zo’n 8 minuten. Na dit vierde gesprek daalt de tijd om een beslissing te nemen aanzienlijk en wordt ieder gesprek wat korter.

De onderzoekers geven als verklaring dat recruiters tijdens de gesprekken die volgen na het eerste gesprek, de informatie die ze krijgen van de kandidaat moeten verwerken en vergelijken met vorige gesprekken. Dat verwerken en vergelijken van informatie vergt steeds meer cognitieve capaciteit en dus tijd. Na de vierde sollicitant echter wordt de cognitieve belasting te groot: recruiters nemen dan hun toevlucht tot mentale shortcuts en automatische verwerking van informatie.

Ga voor een correctere beoordeling

De studie besluit met een waarschuwing om toch voldoende tijd te blijven besteden aan alle kandidaten. Anders kan men zeker niet van een eerlijke en correcte beoordeling spreken én werft men dus ook niet de meest geschikte kandidaat aan. Zo heeft de vierde sollicitant van de dag een groot voordeel: hij/zij heeft de meeste tijd om de recruiter te overtuigen van zijn/haar capaciteiten.

Bron: Wiley Online Library (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joop.12118/abstract)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen